Herceg Novi – Održana nacionalna premijera filma „Igla ispod praga“

 

 

Održana nacionalna premijera filma „Igla ispod praga“

Nakon velikog uspjeha na svjetskog premijeri na Sarajevo Film Festivalu,
projekcija održana u Herceg Novom

 

 

Prvi crnogorski film snimljen u Boki poslije više od 30 godina, „Igla ispod praga“ režisera i scenariste Ivana Marinovića premijerno je prikazan u Crnoj Gori, u četvrtak, 15. septembra 2016.. godine, u Herceg Novom, u okviru Herceg Festa, u prepunoj sali Dvorane Park.

 

prije-premijere

 

Priča o seoskom svešteniku koji nakon što se suprotstavi velikoj prodaji zemljišta, ulazi u sukob sa stanovnicima svoje parohije, fascinirala je publiku, naročito stanovnike Luštice čijim anegdotama, ljudima i stvarnim događajima je inspirisan film. Većina scena filma koji je finansijski podržala i Luštica Bay, snimljeni su upravo na atraktivnim lokacijama ovog poluostrva.

 

publika

 

Dugotrajnim aplauzima, publika je, pored Marinovića, pozdravila glumce i članove ekipe: Tihanu Ćulafić, Kristinu Stevović, Filipa Klicova, Draganu Dabović, Dejana Đonovića, Gorana Slavnića i Stašu Koprivicu.

 

glumacka-ekipa-filma-igla-ispod-praga

 

„Želio sam da napravim film koji svaka osoba može da razumije i očekujem dobru gledanost. Vidjelo se to i na svjetskoj premijeri na Sarajevo Film Festivalu, a nadam se da će tako biti i u regionu. Dobili smo pozitivne kritike i već neke preporuke, poput one za špansko govorno područje, kao i pozive za festivale od Italije do Luksemburga. Očekuje nas duga turneja do sljedeće jeseni i sigurno 30 festivala“, rekao je Marinović.

Kada su u pitanju kompanije kao sponzori, dodao je on, jedino je Luštica Bay prepoznala značaj ovog filma.

„Oni su veoma ponosni na ovu saradnju i zadovoljni rezultatom. Luštica Bay je imala sluha za ovaj film, i moram da priznam da su zapravo bili jedini koji su imali sluha od mnogih na čija vrata smo kucali“, rekao je Marinović, koji je bio i producent filma.

 

ivan-marinovic

 

„Za nas je bilo prirodno da podržimo film koji će svijetu prikazati ljepotu Luštice. Takođe, važno nam je i to što se radilo o filmu od nacionalnog značaja. Publika širom svijeta će biti u prilici da upozna ljepote i način života ovog mjesta. Želimo da „Igla ispod praga“ dobije što više nagrada “, saopštila je Nevin Kautri /Nevine Coutry/, marketing savjetnik Luštice Development.

Na, kako su istakli, ogromnoj podršci, filmska ekipa sinoć se posebno zahvalila Luštičanima i hercegonovskim kompanijama kao i orkestru Gradske muzike Herceg Novi koji se pojavljuje u filmu a uskoro slavi 130 godina postojanja. U filmu se pojavljuje i 16 stanara doma starih lica Grabovac u Risnu,  a neki od njih su sinoć prisustvovali premijeri i bili burno pozdravljeni aplauzom.

Protagonisti filma, makedonski glumac Nikola Ristovski, koji iga glavni lik, Jelisaveta Seka Sablić, Bogdan Diklić i Leon Lučev nijesu bili u prilici da prisustvuju premijeri.

Podgoričkom premijerom, 23. septembra, „Igla ispod praga“ će otvoriti prvi Podgorica Film Festival. Distribucija filma širom Crne Gore očekuje se sredinom novembra. U Herceg Novom gledaoci će moći da ga pogledaju narednih sedam dana.

Film je sniman 25 dana, a finansirali su ga Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije, Turistička organizacija Herceg Novi i Luštica Bay.

Foto: Miloš Samardžić

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + sixteen =