Herceg Novi – Otvorena izložba skulptura Đura Belog Prijića


Kad divan proljećni dan ukrasite predivnom izložbom, onda se može reći da je vaš dan ispunjen, da ste sebi priuštili zadovoljstvo zbog kojeg ćete se sigurno ośećati mnogo srećnije i bogatije. Takvih prilika nije mnogo, ali se dešavaju i upravo vam prenosimo utiske o jednom takvom danu.

Malo neuobičajen početak izvještaja sa likovne izložbe, ali ako provjerite naše navode i priuštite sebi jedan takav dan, itekako ćete shvatiti da smo za ovakav početak imali jak razlog.

Herceg Novi, Galerija Sue Ryder, izložba skulptura autora Đura Belog Prijića. Na prostranom starogradskom trgu koji je specifično prepoznatljivo obilježje Herceg Novog, prisutna je živost od ranih jutarnjih sati.

Na obodu trga, kako se oduvijek zvao Pjaca Belavista, ugnijezdilo se kameno zdanje Galerije Sue Ryder. Galerija koja je do sad organizovala nebrojeno izložbi, pruža mogućnost studentima i mladim umjetnicima da prezentuju svoje stvaralaštvo, a široj javnosti je poznata po organizovanju veoma uspjelih izložbi poznatih umjetnika.

Za organizovanje izložbe skulptura Đura Belog Prijića u Galeriji Sue Ryder, postojala su bar dva dobra razloga. Galerija nastoji održati dosadašnji visok nivo kvaliteta izloženih radova, kao i činjenica da je Đuro Beli Prijić kao žitelj ovog grada kroz umjetničko stvaralaštvo i svoj rad u ostalim djelatnostima, pružio jako puno ovom gradu.

U prepoznatljivom stilu pravog domaćina, autor je dočekivao pośetioce izložbe, pa je tako svaki pośetilac na određen način bio privilegovan, jer je mogao da dobije informaciju o izloženim radovima iz „prve ruke“.

Naravno, ovu privilegiju smo i mi obilato koristili i u veoma srdačnom razgovoru, dobili sve potrebne informacije o svakom radu.

Nijesmo istoričari umjetnosti, a ni likovni kritičari, pa da iz te vizure iznosimo stav o izloženim skulpturama. Uostalom, oni su dosta pisali i na kvalitetan način prikazali umjetničko stvaralaštvo Đura Belog Prijića, pa sve i da smo od te struke, ne bi bilo nikakve potrebe da o tome pišemo. U tom smislu, bili smo pošteđeni analiza i mogli smo se u potpunosti predati uživanju u izloženim eksponatima.

Kad vidite dobru skulpturu, naravno da ćete je dobro osmotriti, pokušati da odgonetnete tehnike rada, kao i upotrebljene materijale. Problem nastaje kada se nađete između više izvanrednih skulptura, od kojih je teško izdvojiti koja je od koje bolja, koja vas više privlači, osvaja.

Prethodnom treba dodati da je većina skulptura rađena od različitih materijala, a kod nekih upotrebljena je kombinacija više različitih materijala. O tehnikama rada, alatima i slično da ne govorimo.

Moramo naglasiti da ni autoru s nama nije bilo lako. Odlične skulpture i naša znatiželja su učinili svoje pa je stalno bilo nekog zapitkivanja. Naravno, autor je veoma ljubazno i na veoma prikladan način dao odgovor na sva naša pitanja. Uostalom, on je kriv za naša zapitkivanja. Da je drugačije uradio skulpture, sigurno ga ne bi toliko zadržali, a još sigurnije ne bi ga ništa pitali. Ovako, zaista nam je priuštio jedno veliko zadovoljstvo viđenim i veoma prijatnim razgovorom tokom i nakon obilaska izložbe.

Pripremanje jedne ovakve izložbe neminovno zahtijeva ogroman rad, odricanje i veoma mnogo vremena. Potpuno smo ubijeđeni da Đuro Beli Prijić i nakon svega navedenog mora ośećati veliko zadovoljstvo rezultatima svoga rada, posebno reakcijama pośetilaca izložbe,  a u neke od njih smo imali prilike da se i sami uvjerimo.

Nakon ove izložbe, ostaje da autoru poželimo puno uspjeha u daljem radu i još mnogo ovakvih izložbi na zadovoljstvo ljubitelja prave umjetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 16 =