Herceg Novi – Otvorena izložba slika Milijane Vujović

U galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom, 05. oktobra 2017. godine, otvorena je izložba slika akademske umjetnice Milijane Vujović iz Podgorice. Umjetnica se predstavila sa 35 radova u tehnikama ulje na platnu i akvarel iz ciklusa “Rascjepi duše”.

Nakon pozdravnog govora direktora galerije, gospodina Đura Belog Prijića, pośetiocima se obratila gosp. Kristina Milatović, istoričarka umjetnosti koja je govorila o umjetničkom stvaralaštvu Milijane Vujović.

“Milijana Vujović se kroz ovaj ciklus bavi studijom našeg kulturnog nasleđa; savremenim pristupom i intelekualnim naporom ona stavara imaginarni pejzaž čiji motiv jeste krš. Kamen kao simbol vremena, simbol našeg autentičnog lokaliteta iz koga se promalja život kroz sitno rastinje, krš koga samo vrijeme oblikuje i koji je u veliko dio naše svakodnevice jeste likovna preokupacija umjetnice.

Snažnim skulptorskim volumenom kamen se rađa u Milijaninom pejzažu. Ona pažljivo oslikava svaki detalj koji se na njemu nalazi, svaku pukotinu, liniju, brazdu kao i teksturu koja je sama po sebi fascinantna i karakteristična za svaki pojedinačno. Posmatrajući ova ostvarenja pokušavate da odgonetnete kako je umjetnica uspjela da upije svaki detalj te kroz njenu artukulaciju kamen postaje monumentalan”, kazala je Kristina Mijatović.

U nastavku izlaganja, između ostalog, Kristina Mijatović je naglasila sljedeće: “Okruženje u kojem kamen oživljava na Milijaninim platnima se može protumačiti i kao dvije stvaralačke struje koje se u njoj bore. Dakle, na jednima preovladavaju ahatne nijanse crvene, sive, oker i braon boje sa primjesama bijele u funkciji svjetlosti, dok su na drugima prozračne akvarel nijanse plave, žute i roze. U oba slučaja možete primjetiti da umjetnica koristi Mikelanđelov non finito, ali on ne prelazi u asptrakciju već se zadržava u granicama asocijativnog. Umjetnica se takođe koristim driping metodama koje jasno razdvajaju njen savremeni pjezaž od realističnog pejzaža”.

VIDEO ZAPIS SA IZLOŽBE
TV NOVI HERCEG NOVI

Milijana Vujović rođena je u Podgorici 14.3.1973. Završila je srednju školu u Gimnaziji, smjer dizajna.

Akademiju likovnih umjetnosti završila na Cetinju 1996. godine u klasi profesora Smaila Karaila, odsjek slikarstvo. Član je ULUCG od 1997. godine.

Samostalne izložbe:

– 1997. Galerija „Most“ Podgorica

– 2008. Moderna galerija Budva

– 2008. Galerija „Buća“ Tivat

– 2009. Gradska galerija Kotor

– 2010. Spa galerija Igalo

– 2010. „Vitomir Srbljanović“ Pljevlja

– 2010. Kanon Luzern Švajcarska

– 2011. Galerija ULUCG Podgorica

-2012. Hotel „Queen of Montenegro“ Bečići

– 2012. Sarajevski kulturni centar Sarajevo

– 2013. Veliki salon KCNS, Novi Sad

– 2014. Galerija Fort, Montoban, Francuska

– 2015. Porto Montenegro Tivat

– 2016. Blues bar Podgorica

– 2016. Galerija „Buća“ Tivat

Grupne izložbe:

– ULUCG, tradicionalna godišnja izložba

– Decembarski likovni salon, Podgorica

– Umjetnici zavičaju, Danilovgrad

– Moderna galerija, Budva

– Velimir Leković, Bar

– ELENAART, Budva

– Bijenale minijature, Majdanpek, Srbija

DIO IZLOŽENIH RADOVA U GALERIJI
JOSIP BEPO BENKOVIĆ

Kontakt:
Milijana Vujović
Ulica Rusa Radulovića 69b
81000 Podgorica
e-mail: milijanavujovicart@gmail.com
Mob: +382 69 681 111

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − two =