Herceg Novi – Predstavljen film “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića


U okviru 36. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film festivala, održana je prva press konferencija na kojoj je predstavljen film “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića.

Nakon svjetske premijere na Sarajevo film festivalu, Šahmanovićev film je krenuo da živi svoj život, što su njegovi autori poslije više godina pripreme I realizacije sa radošću dočekali. To je nešto što se samo poželjeti može, kazao je Šahmanović  

“Naša intencija kada pravimo filmove je da dođemo do publike, da podijelimo sa njima to što smo radili,  da osjetimo emocije, da čujemo sve što pubika misli o našem radu. I mi kao ekipa da razmijenimo iskustva , da se radujemo, uživamo, to su prilike kada sav uloženi trud, koncentracija, energija, sav taj stres tokom snimanja i pripreme filma se izbriše I ostaje samo emocija”.

Glumačka ekipa je sačinjena ne samo sa prostora bivše Jugoslavije, već je tu i glavna glumica Danica Ćurčić koja dolazi iz Danske. Nju je Šahmanović, kako je kazao vidio u filmu Murina, na Sarajevo film festivalu I ostao bez teksta. Tada je shvatio da je to taj karakter njemu potreban za priču.

“Tražio sam kontakt, razgovarali smo, I kada sam dobio odgovore i pitanja od nje, rekao sam da je to to, I da ćemo sve učiniti da se prilagodimo njenim terminima i uđemo u snimanje. Tako je I bilo. I čitavu podjelu koju sam zamislio, sam I dobio,  što se tiče i Jasne, Izudina, Miša, Nikše, svih ljudi koji su u filmu. Imali smo sreću u tim okolnostima dok je bio kovid, da se malo radilo, tako da smo u januaru krenuli da snimamo i dobili smo sve ljude koje smo željeli. Film je kolektivna umjetnost, timska igra, I tako smo funkcionisali. Bilo je vrlo napetih situacija, imali smo određeni broj dana, kada je bilo preko 100 scena na različitim lokacijama, ali znali smo da smo na dobrom putu , da treba nastaviti i nikako odustati.”

Kroz jednu intimnu i emotivnu priču autori su dali i sliku savremenog crnogorskog društva.

“Kompleksna je priča, iz nekoliko nivoa, i kada smo pravili taj scenario morali smo da uzmemo elemente koji se tiču nas, koji se tiču čovjeka, stvarnosti, a uklopiti ih da se nađe prava mjera stanja, priče. To nije bilo nimalo jednostavno, i kasnije u montaži, to je sve trebalo da dobije neku svoju organiku, i da bude presjek društva, jedan objektivni kprikaz oji se više bavi životima ljudi, koji analizira, a ne kritikuje.”kazao je Šahmanović

Glumica Danica Đurčić je zahvalna što je dobila priliku da igra u ovom filmu, jer je njen karakter dosta kompleksan.

“Uloga jeste kompleksna, izazovna, radila sam na dva jezika što je bio veliki izazov, a sa druge strane, identifikovala sam se sa nekim stvarima koje nosi taj lik. To je prije svega pitanje identiteta, jer I ja živim I radim u Kopenhagenu, I imam srpske korijene.”

Danica je bukvalno u svakom kadru filma, što je bio dodatni izazov.

“Nije lako biti u svakom kadru, ali je taj balans u velikoj mjeri postignut i u montaži, i tu se vidi lično putovanje mog lika. Moj je posao bio da dajem različita rješenja, a Senad da to u montaži posloži I vjerovala sam mu, ali svaki glumac ima neku vrstu straha kada se suočava sa tako nečim”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + fourteen =