Hose Se Paz ( José C Paz), Argentina – Osveštana crkva Hrista Spasitelja

 

27. avgust 2017.

 

U živopisnom gradiću Hose Se Paz ( José C Paz) udaljenom oko 40 km od samog centra Buenos Ajresa danas u 12h osveštana je crkva Hrista Spasitelja kao i inaugurisana javna kuhinja koja će funkcionisati u sklopu crkvenog imanja, gdje će djeca najsiromašnijih stanovnika u tom kraju imati svakodnevno pislužen besplatan doručak.

Pred velikim brojem okupljenih gradjana, prestavnika sekretarijata za vjerska pitanja, opštine, diplomata i federalnih poslanika te potomaka iseljenika, Vladika Gorazd sa sveštenstvom osveštao je prvi hram crnogorske crkve izgradjen nakon 1918 godine na američkom kontinentu.

Nakon osveštanja, Vladika Gorazd obratio se prisutnima sa porukom ljubavi i pružene ruke prema svim bratskim pravoslavnim crkvama koje djeluju u Argentini. 

Zahvalio se brojnim donatorima iz Argentine ali i iz SAD-a i podsjetio prisutne na Crnogorku Milosavu Zvicer koja je svega nekoliko dana prije osveštanja preminula u dubokoj starosti, kako je naveo i ona i mnogi drugi naši sunarodnici koji su u prvoj generaciji rodjeni u Argentini za života nijesu uspjeli čuti zvona crnogorske crkve.

Vladika se potom osvrnuo na društveno- humanitarni dio akrivnosti  CPC u Argentini i informisao prisutne da je u toku izgradnja još jednog hrama u jednoj od najgušće nastanjenih opština u Latinskoj Americi, u Matanzi koja se nalazi takodje u neposrednoj blizini Buenos Ajresa gdje će velika pažnja biti takodje posvećena radu sa najsiromašnijim dijelom stanovništva.

Služba u crkvi Hrista Spasitelja CPC u Hoze Se Pazu će se obavljati svake neđelje od 10h.

 

2 Comments

  1. Ocete li nam dati Crnogorska drzavljanstva kao sto Italija daje svima koji su porijeklom iz Italije ovdje u Argentini? Isto radi I Spanija.

  2. Moj đed je zivio u Argentini kao mnogi Crnogorci sto su morali da napuste rodnu grudu. Samo rijeci pohvale sto ste podigli CPC da se zna da smo zivi i zivjece Crna Gora dok je Crnogoraca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − fifteen =