Hrvatska nagrada za književnost “Goran Bujuć” pripala Borisu Kastelu

 

 

Nagrada “Goran Bujić” u spomen na nedavno preminulog zadarskog književnika, koju već tradicionalno  dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i njegov zadarski ogranak, za 2018. godinu pripala je crnogorskom i mediteranskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu u kategoriji književnici-novinari izvan Republike Hrvatske.

Književna nagrada “Goran Bujić – Književnici novinari” u Republici Hrvatskoj pripala je pjesniku i novinaru dr Mirku Jamnicki Dojmiju a u kategoriji “Književnici novinariKategorija mladi” nagradu je dobila pjesnikinja i novinarka iz Makedonije, Suzana Miceva. Nagradu za životno djelo dobio je zadarski književnik Ante Gregov Jurin. “Donat” za književni doprinos dobio je slikar, književnik i novinar Zvonko Čulina a “Donat” za kulturni i književni doprinos Mirjana Majić. Posebno priznanje dobila je udruga Makedonaca “Biljana” iz Zadra.

Nagrade će laureatima biti dodijeljene 30. novembra u 18.00 sati u zadarskoj gradskoj knjižnici koja je, uz zadarski ogranak Hrvatskoga književnog društva i dnevni “Zadarski list”, organizator dodjele nagrada.
Prilikom dodjele nagrada upriličit će se književno veče na kojem će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića a potom i književnom opusu Borisa Jovanovića Kastela koga je velikan Predrag Matvejević proglasio svojim nasljednikom a čiji je književni opus odavno prevazišao granice našeg Mediterana kao hiljadugodišnje spojnice crnogorske i hrvatske kulture i mosta saradnje Hrvatske i Crne Gore, kao i hrvatskog i crnogorskog naroda.