In memoriam Gojko Burzanović


Glumac Gojko Burzanović, doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, preminuo je 10.05.2022. godine u Podgorici u 72. godini života.

Burzanović je rođen 5.12.1950. godine u Podgorici. Glumu je završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Više od 40 godina  bio je član ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta. Ostvario je brojne uloge u pozorištu, između ostalog u predstavama: „Kategorički zahtjev“, „Pramen tame“, „Lukrecija iliti ždero“, „Robespjer“, „Hamlet“, „Obešenjak“, „Sizif“, „Kraj partije“; „Ščepan Mali“, „Mauzer“; u monodramama „Gimpel Luda“, „Luča Mikrokozma“, „Poslanice“…  Gostovao je širom Jugoslavije, u Australiji, Kanadi, Danskoj, Švedskoj, Francuskoj..

Godišnju nagradu CNP-a za izuzetne umjetničke rezultate dobio je 2018. godine za uloge u predstavama „Zimska bajka“, „Ekvinocijo“ i „Bure baruta“. Status doživotnog člana CNP-a stekao je 2021. godine.

Gojko Burzanović ostaće upamćen kao glumac osobenog dara i prepoznatljive energije, koji je pozorištu pripadao cijelim bićem i kojem se davao do posljednje daha. CNP se oprašta od njega sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 4 =