Inicijativa Matice crnogorske i Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore: Nazvati jednu crnogorsku školu imenom „13. jul 1941“


Matica crnogorska i Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore (SUBNOR) uputili su Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija inicijativu da se jedna škola u Crnoj Gori nazove „13. jul 1941″. Inicijativu su potpisali predsjednici Ivan Jovović i Zuvdija Hodžić.

Teško je pronaći slojevitiji simbol slobodarske Crne Gore od 13. jula 1941. godine, kada je narod ustao na oružje u trenutku kad su fašisti kontrolisali bezmalo cijelu Evropu. Okolnosti u kojima je ustanak podignut, njegov obim i vrijednosti koje je afirmisao, učinili su ga jednim od najsvjetlijih datuma u istoriji Crne Gore. Dometi Trinaestojulskog ustanka su ugrađeni u temelje svih budućih razvojnih i emancipatorskih uspjeha naše države. Ideali na koje su crnogorski ustanici i partizani ukazali ostatku svijeta podvigom organizovanja opštenarodnog ustanka, s iskazanim ciljem sažetim u pozdravu „Smrt fašizmu! Sloboda narodu!“, ogledalo su slobodarskog duha koji je na djelu demonstrirao kako nije bitno koliko je brojan neki narod već čemu teži njegov duh. Trinaestojulski ustanak je pokazao i kako je jedan od najmalobrojnijih naroda Evrope, složno, odlučno i neustrašivo, udario na moćnog fašističkog okupatora.

Matica crnogorska i SUBNOR kontinuirano podsjećaju na domete ovog nesvakidašnjeg i prelomnog događaja, čuvajući svih ovih godina tekovine slavne julske zore 1941. godine. Oko 32 hiljade boraca učestvovalo je u samom ustanku, dok je tokom Drugog svjetskog rata stradalo preko 40 hiljada građana iz Crne Gore. Dužnost crnogorskog društva je da čuva njihov neprocjenjivi zalog, njegujući vrijednosti antifašističke borbe i cijeneći žrtve pale za slobodu budućih generacija.

Iznenađujuća je činjenica da niti jedna škola u Crnoj Gori ne nosi ime po prvom, opštenarodnom i najvećem ustanku protiv fašizma i nacizma u porobljenoj Evropi. Davanjem naziva „13. jul 1941.“ nekoj od škola ne bi samo odali počast jednom od najslavnijih događaja u crnogorskoj istoriji, već bi mlade generacije trajno podsjećali na ovaj veličanstveni istorijski i patriotski čin i doprinijeli da ne bude zaboravljen.

Vođeni primjerom da su zahvaljujući nazivima škola i ustanova kulture koje nose imena, nekih od ukupno 257, narodnih heroja iz Crne Gore oni duboko utkani u kolektivnu svijest građana, očekujemo da će naša Inicijativa naići na razumijevanje i da će uskoro dio osnovnoškolaca ili srednjoškolaca imati priliku da pohađa školu koja će nositi ime „13. jul 1941.“ Matica crnogorska i SUBNOR iskazuju spremnost da aktivno učestvuju u promovisanju ove inicijative u nadi da će naići na razumijevanje resornog Ministarstva i tijela zaduženog za proceduru imenovanja škola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =