Institut za Savremenu umjetnos​t – ​Nagrada ​Mil​č​ik​ za vizuelne umjetnice i umjetnike

 

 

Institut za Savremenu umjetnost (NU ISU) je u saradnji sa organizacijama RU – Residency Unlimitedi Trust for Mutual Understanding(Njujork) osnovao Nagradu Milčikza vizuelne umjetnice i umjetnike (dio mrežYVAAYoung Visual Artist Award).

 

 

Nagrada Milčik, kojanosi ime po poznatom radu istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, obezbjeđuje nagrađenoj umjetnici ili umjetniku plaćen dvomjesečni rezidencijalni boravak u organizaciji Residency Unlimitedu Njujorku (u periodu april-maj, 2018.) i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Cilj Milčiknagrade je pružanje podrške vizuelnim umjetnicama/umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da ojača komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu YVAA.

Za ovu godinu predviđena je realizacija prvog izdanja nagrade. Javni poziv za učešće biće objavljen 1. 09. 2017. godine, a finalisti će biti poznati početkom novembra, dok je izložba finalista i proglašenje pobjednika predviđeno za decembar mjesec 2017. godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurićna Cetinju.

Više informacija o organizaciji ISU, Nagradi Milčik i YVAAmreži možete naći u prilogu i na sajtu www.ica-me.org.

Sva pitanja slati na E: isucrnagora@gmail.com

 

ISU – Institut za savremenu umjetnost je nevladino udruženje osnovano 2012. u Crnoj Gori. ISUje neprofitno, umjetničko-produkcijsko, istraživačko i edukativno udruženje sa servisnom platformom dostupnom javnosti.

ISU čini grupa umjetnica sa saradnicima iz oblasti istorije i teorije umjetnosti, dizajna i arhitekture.

Glavni ciljevi ISUsu razvijanje i posredovanje u umjetničkim, teorijskim, arhivskim, istraživačkim i edukativnim projektima koji reflektuju i analiziraju aktuelne pojave i procese u kulturno-umjetničkom i društvenom diskursu Crne Gore, kao i njihovo povezivanje sa internacionalnim prostorom.

ISU je do sada ostvario uspješnu saradnju sa Narodnim muzejem Crne Gorei Nacionalnom bibliotekomĐurđe Crnojević, kao i sa mnogim istaknutim pojedincima u kulturi Crne Gore.

Više o dosadašnjem radu na našoj web stranici:​ ​www.ica-me.org

 

Šta je YVAA?

The Young Visual Artists Awards 
(YVAA) je internacionalni program nagrade namijenjen vizuelnim umjetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope.

Kratki istorijat:

Wendy W.Leuers, osnivačica i direktorica Fondacije za Civilno Društvo (Foundation for Civil Society), predsjednik Vaclav Havel i grupa umjetnika disidenata, prvi su 1990.godine uspostavili Jindrich Chalupecky Award Čehoslovačkoj kako bi se prepoznala umjetnička izvrsnost kod vizuelnih umjetnika mlađih od 35 godina, te kako bi im se pružila prilika za iskustvo boravka u SAD. Program nagrade za mlade vizuelne umjetnike/ce YVAA je uspostavljen tokom nekoliko godina kroz međunarodnu mrežu sličnih nagrada sa podrškom od strane američke fondacije Trust for Mutual Understanding.

Mre
žu YVAAdanas čini 11 zemalja: Češka Republika, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska i Crna Gora. Od 2015. godine Residency Unlimited (RU) je organizator YVAAi domaćin rezidencijalnog programa u Njujorku. Od 2016. godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, a od 2017. godine i u Crnoj Gori, nagrada se dodjeljuje bijenalno, dok će rezidencijalni program u Njujorku trajati dva mjeseca.


Nagrada YVVA u Crnoj Gori?

ISU –  Institut za savremenu umjetnost (NU)je u saradnji sa Residency Unlimitedi The Trust for Mutual Understandingiz Njujorka dobio projekat za organizovanje Nagrade Milčik2017za vizuelne umjetnice i umjetnike iz Crne Gore.

Organizatori konkursa Residency Unlimitedi The Trust For Mutual Understanding, nagrađenoj/om nude dvomjesečni umjetnički boravak u Njujorku, SAD u prostoru Residency Unlimited(u aprilu i maju 2018; http://residencyunlimited.org/) te pokrivaju cjelokupne troškove puta, smještaja i boravka u Njujorku.

Ciljne tačke ISUi osnivanja Nagrade Milčiksu:

• Sticanje znanja, iskustva i obrazovanja.
• Pomo
ć u profesionalom snalaženju i daljem radu.
Pozicioniranje umjetnosti ka većoj društvenoj vidljivosti.
• Stvaranje pozitivnog konteksta za stvarala
čko djelovanje.
• Stvaranje pozitivnog dru
štvenog konteksta.
• Prepoznatljivost i javna vidljivost projekta.
• Pobolj
šanje statusa mladih umjetnika.
• Obrazovanje umjetnika i njihova priprema za profesionalni napredak.
• Podizanje profesionalnog nivoa djelovanja na kulturnoj sceni Crne Gore.
• Pove
ćanje vidljivosti crnogorskih umjetnika na međunarodnoj sceni.
• Prisutnost crnogorskih institucija na me
đunarodnoj sceni.

Za
što Milčik?

Ova nova, nezavisna nagrada za umjetnice i umjetnike nosi ime Milčik*, po radu, Milije Pavićevića, čije umjetničko djelovanje daje značajan doprinos za razvoj i istoriju umjetnosti Crne Gore. Kao dio ceremonije dodjele nagrade, biće proizvedene po četiri Milčik čokolade, jednu će dobiti nagrađena umjetnica/ik, ostale će biti ponuđene na aukciji, a prikupljena sredstva odlaze u fond za organizovanje nagrade. Na ovaj način umjetnik Milija Pavićević postaje i jedan od ključnih pokrovitelja nagrade. U kontekstu nagrade, ovaj rad ukazuje na važnost njegovanja međusobnog poštovanja i povjerenja u kulturi, kao i ulaganja u umjetnost i umjetnike.
*Milčik / Autor Milija Pavićević 2003 / čokolada za jelo i kuvanje / Naziv rada nastao je spajanjem imena autora (Milija) i imena njegovog prijatelja iz djetinjstva (istoričara umjetnosti Aleksandara Čilikova).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =