Intervju sa Vladimirom Vojinovićem, umjetničkim direktorom 3. internacionalnog sajma knjiga

 

Poštovani pośetioci, objavljujemo intervju sa dr Vladimirom Vojinovićem, umjetničkim direktorom upravo završenog 3. internacionalnog sajma knjiga u Podgorici. Zahvaljujemo se gospodinu Vojinoviću na izdvojenom vremenu koje je posvetio čitaocima portala Montenegrina.net.

 

 

Montenegrina:
Završen je 3. internacionalni sajam knjiga u Podgorici. U kojoj mjeri ste zadovoljni realizovanim u odnosu na planirano?

Vladimir Vojinović:
Sve planirane aktivnosti su realizovane. Tokom sajma svoja izdanja uspješno je izložilo 53 izdavačke kuće a podgorička publika imala je priliku da uživa u 45 programa pratećih aktivnosti. Svi naši prijatelji bezbjedno su doputovali i otputovali iz Podgorice. Zato mogu reći da jesmo realizovali sve što smo planirali.

Montenegrina:
Sajam je u potpunosti neprofitnog karaktera. Učešće na manifestaciji kao i pośete potpuno su besplatni. Koliko je u takvim uslovima teško organizovati ovakvu kulturnu manifestaciju?

Vladimir Vojinović:
Ukoliko ste odgovorni, a cijeli tim koji radi ovaj posao to jeste, onda činjenica da je manifestacija neprofitna ne mijenja stvari bitnije. Realizatori ovome poslu pristupaju odgovorno, profesionalno i savjesno, i usuđujem se reći da postavljaju standarde u Crnoj Gori. Uostalom, o tome će mnogo bolje reći naši gosti.

Montenegrina:
Ovo je treća godina organizovanja Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici. To je dovoljan broj da bi se izvodili neki zaključci. Cijenite li da je Glavni grad, odnosno Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice uspješno položio ispit kao organizator.

Vladimir Vojinović:
I o tome će bolje kazati gosti. Ali, kad već pitate, onda i da odgovorim. Ova mlada ekipa koju je Glavni grad delegirao da dočeka, ugosti i isprati najznačajnije autore književnosti iz regiona i njihove izdavače ne samo da je položila ispit, već je učinila to da će se naši gosti rado vraćati u Podgoricu. Regionu i svijetu poslali smo poruku da Podgorica može biti i jeste mjesto na kome se susrijeću kulture.

Montenegrina:
Na Sajmu je bio prisutan značajan broj izdavača. Koliko je ovo vrijeme pogodno za izdavače i šta za njih znače ovakve manifestacije?

Vladimir Vojinović:
Menadžment Glavnoga grada upravo je na temelju podataka koji govore o pogoršanju uslova za rad izdavača donio odluku da pokrene jedan ovakav sajam, za koji ni izlagači ni publika ne bi izdvajali novac. Reakcija svih njih je izuzetna, jer su izdavači oslobođeni plaćanja visokih iznosa za iznajmljivanje štandova, a publika je u mogućnosti da se sajmu stalno vraća, bez obaveze plaćanja ulaznica. To je omogućenom mudrim odlukama i sklapanjem ugovora s Capital Plazom.

Montenegrina:
Kako ste zadovoljni odzivom izlagača? Da li prostor u Capital Plazi po svojoj veličini zadovoljava sve veće interesovanje izlagača?

Vladimir Vojinović:
Izlagači su se ove godine prijavljivali u mjeri većoj od one kojom prostor u kome se sajam odvija može da odgovori u ovim uslovima. Očekujemo da će odziv biti mnogo veći. Međutim, malo zbog prostora, a malo zbog takvoga koncepta sajma, sajam će i narednih godina poslovati na sličan način. U prvom planu nam je kvalitet. Gomilanje štandova na kojima izlažu samo knjižari ne podudara se s konceptom ovoga sajma, koji je jednako kao i velikim posvećen i malim izdavačkim kućama što njeguju lijepu književnost i imaju kvalitetna izdanja i autore.

Montenegrina:
Ovogodišnji Sajam je karakterističan po impozantnom broju učesnika u okviru pratećeg programa. Koliko ste zadovoljni ovim segmentom manifestacije.

Vladimir Vojinović:
To je segment manifestacije koji joj donosi festivalsku komponentu. Bez pratećih programa i učesnika sajam ne bi bio to što jeste. Na taj segement rada naročito smo ponosni.

Montenegrina:
Na Sajmu je prezentovano nekoliko novih izdanja i autora iz Crne Gore. Da li bi ste izdvojili neku prezentaciju kao posebno značajnu?

Vladimir Vojinović:
Ovaj sajam postao je mjesto okupljanja mlade i srednje generacije crnogorskih autora. Istovremeno, moje kolege i ja brinemo se o tome da ne zaboravimo značajne poetike ili knjige starijih ili onih autora koji su nas nedavno napustili. Zato možemo konstatovati da je ovaj sajam mjesto na kome crnogorska književnost stoji rame uz rame sa drugim.

Montenegrina:
Zemlja gost Sajma bila je Hrvatska. Da li ste sa njima imali kontakt, kako su zadovoljni učešćem, da li je bilo razmjene iskustava koji mogu biti od koristi za naredne organizacije ovakvih manifestacija?

Vladimir Vojinović:
Sve vrijeme nakon zatvaranja sajma u kontaktu sam s našim prijateljima. Svi oni šalju čestitke i zahvalnice. U njihovim pismima očituje se i više od poslovične kurtoazije, pa u njima možete čitati zadovoljstvo jer je Podgorica dobila sajam „po mjeri čovjeka“. Svi su nesebični u dijeljenju ideja. Ipak, vjerujem da je i ovaj sajam mnogima od njih pokazao kako bi stvari mogle funkcionisati u njihovim sredinama.

Montenegrina:
Značajan broj svjetskih gradova prepoznat je upravo po ovakvim manifestacijama. Preambiciozno je očekivati da to bude slučaj i sa Podgoricom. Međutim, sigurno je da ova manifestacija ima i u narednom periodu će imati sve veći značaj za Podgoricu i Crnu Goru. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Vladimir Vojinović:
Zašto bi bilo preambiciozno to očekivati? Pa naš cilj i jeste bio da se i za samu pomisao na Podgoricu veže i slika sajamske manifestacije koja je topli dom književnicima i knjigama. Ne bi u tom bilo ničeg iznenađujućeg, jer je Podgorica imala jednoga Božidara Vukovića, ili Marka Miljanova… S druge strane, Podgorica je grad multietničkoga i multikonfesionalnoga sklada. Grad slobode. A takav grad zaslužuje jednu ozbiljnu manifestaciju po kojoj će, između ostaloga, biti prepoznatljiv.

Montenegrina:
Sigurno je u organizaciji ovakve manifestacije od velikog značaja podrška institucija kao što su Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore, kao i ustupanje prostora od strane Capital Plaze.

Vladimir Vojinović:
Naravno, i rekli smo o tome u skoro svim intervjuima. Ta podrška je značajna, ali je značajnije što ona dolazi kao jedan prirodni, neusiljeni odgovor na potrebe kulture grada i Crne Gore u cjelini. Kao izraz apsolutnoga saglasja.

Montenegrina:
Da li je sa Ministarstvom prosvjete razgovarano o još nekim vidovima saradnje npr. planiranje pośete učenika osnovnih škola izlagačkom prostoru za vrijeme radnih nenastavnih dana ili prisustvovanje promocijama knjiga učenika srednjih škola koji pohađaju izborne predmete, sekcije i sl. iz oblasti jezičke grupe predmeta. Mislite li da je to dobar način da se učenicima približi knjiga na pravi način?

Vladimir Vojinović:
Ministarstvo servisira jedan od najvažnijih sistema u zemlji a taj sistem upućen je na knjigu i njen značaj. Vi ne morate posebno „buditi“ taj sistem da se pokrene. I ove godine rijeke osnovaca i srednjoškolaca slivale su se ulicama ka Capital Plazi. Dovoljno je bilo samo obavijestiti ih o datumu realizacije. I to je onaj segment rada u kome zaista uživate – viđeti najmlađe da hrle knjigama.

Montenegrina:
Podgorica a može se reći Crna Gora je ovim dobila drugi sajam knjiga. Koja je razlika između njih, da li su konkurencija jedan drugom ili se nadopunjuju?

Vladimir Vojinović:
Pripadam onim ljudima koji svaku manifestaciju kulture, ili knjige doživljavaju kao praznik. S tim u vezi ne vidim kako sajmovi mogu biti konkurentni jedni drugima. Dok god se bore za popularizaciju knige.

Montenegrina:
Za kraj neka vaša poruka vezana za Sajam i za knjigu.

Vladimir Vojinović:
I u svojim literarnim radovima izbjegavam pisati poruke. Taj manir tendencionalnosti uglavnom iritira. Neka djela sama govore.