Irina Klyuev


Poštovani pośetioci, u prethodnom periodu predstavili smo nekoliko mladih stvaralaca koji su svoju stvaralačku energiju usmjerili ka određenoj grani umjetnosti. S posebnim zadovoljstvom predstavljamo Irinu Klyuevu, umjetnicu širokog spektra interesovanja koja je veoma uspješna u raznim oblastima, kao što je muzička umjetnost, slikarstvo, vajarstvo, fotografija, filozofija, društvene nauke, poslovanje… Veoma je teško predstaviti sve sfere njenog interesovanja, ali i ovaj kraći prikaz biće dovoljan da se stekne prava predstava o njenoj svestranosti i ulaganju ogromne energije da postigne visok nivo kvaliteta u više raznih oblasti. Uživajte.

Biografija

Irina Ideas je porijeklom od Bijelih Rusa, njena grana porodice je emigrirala u Crnu Goru đe je rođena i odrasla, ali ubrzo je postala svijetski građanin. Studije klavira započela je sa osam godina u Muzičkoj školi u Nikšiću – školu u trajanju od 7 godina, s izvrsnim uspjehom završava u 3,5 godine, sa 11 godina, u klasi prof. Mire Jovović i Marijetke Nikčević. Zatim je nastavila studije klavira kod Vladimira Bočkarjova, koji je završio studije na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Preskače srednju školu i sa 15 godina je položila prijemne ispite s najvišim ocjenama na Univerzitetu Crne Gore, Muzičkoj Akademiji, đe je studirala kod profesora Borisa Kraljevića četiri godine studija s odličnim rezultatima.

Studirala je na klavirskim master kursevima pod mentorstvom Constantina Boginoa, Ruth Harte, Michaela Schreidera, Irine Ossipove, Leonida Kontorovskog, Juliana Jacobsona, Fazlidina Husanova, Williama Fonga, Andrewa Haigha, .. pianista nagrađene stipendije, pod pokroviteljstvom John Lill, na North London Piano School u Londonu, UK, takođe nagrađene stipendije, pokrovitelja Sir Colina Davisa na master kursu i Alexander Technique, s profesorom Nelly Ben-Or u Londonu, UK, 2005., 2006. Godine 2005. primljena je kao student klavira i psihologije na University of Bridgeport, CT, SAD, đe je dobila počasnu stipendiju za zasluge na ovom sveučilištu. Godine 2006. pohađala je master kurseve s Maestrom Jenom Jandom na Kraljevskoj akademiji u Dublinu u Irskoj s nagrađenom stipendijom. Nakon studija kod Antonina Kubaleka (Kraljevski konzervatorij u Torontu, Kanada) na Zlate Hory, Češka, Zdenek Hnat (učenik Neuhaus-a), Ivo Kahanek. U Parizu je studirala master kurs kod Natalije Pavlova.

Njeni solistički koncerti i sudjelovanja na brojnim muzičkim događajima započeli su 1992. godine. Dobitnica je mnogih diploma i nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima koja uključuju: treću nagradu (bronzana lira) na Dvadesetom muzičkom festivalu mladih u Podgorici, Crna Gora 1993., treća nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara “Petar Konjović” u Beogradu 1995. Prva nagrada na prestižnim takmičenjima iz svih zemalja bivše Jugoslavije u Nišu, Srbija, 1996. godine nagrađena je “24. septembra” počasnom nagradom Vijeća mladih Nikšića za izuzetne rezultate u području kulture. Godine 1997. dobila je diplomu sa 85,4 bodova na međunarodnom natjecanju „Petar Konjović“ u Beogradu. Nakon prvog solističkog koncerta na klaviru u dobi od 13 godina, s recitalom koji je trajao 1 sat pokriva nekoliko epoha počevši od baroka prema savremenim kompozitorima. Recitali su održani u najprestižnijim dvoranama širom Crne Gore, među kojima su bili „Budo Tomović“ u Podgorici, „Katedrala Sv. Duha“ u Kotoru, „Zahumlje“ u Nikšiću, „Dvorac Buća“ u Tivtu,…. (Zlatna lira) na 26. Festivalu mladih muzičara Crne Gore. Potom je održala brojne koncerte širom Srbije i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Dobila je poziv Italijanske vlade za učestvovanje na Međunarodnom festivalu mladih talenata “Cassino Luogo D’Europe” u Montecassinu u Italiji i osvojila nagradu za izvrsnost. Godine 2000. osvojila je godišnju nagradu „OMPA – 2000“ Udruženja mladih muzičara Crne Gore kao najmlađi student s izuzetnim rezultatima koji studira već drugu godinu na Univerzitetu Crne Gore, Odsjeku za klavir. Godine 2001. osvojila je prvu nagradu („Zlatna lira“) na 28. Festivalu mladih u Crnoj Gori (studentska kategorija). Izvela je klavirski duo s međunarodno priznatim pijanistom Pierreom Ferauxom s kojim je nastupala u Abbey de Floreffe u Belgiji 2005.

Snimila je nekoliko CD-a, počevši od Studija muzičke akademije, Crna Gora, Blue Wave Studio u Parizu, Francuska, Tempo Primo, Andenne, Belgija, gdje je snimila jedno od najznačajnijih i komplikovanijih kompozicija: Umjetnost Fuge by J.S. Bach.

Završila je niz studija i specijalizacija u raznim disciplinama i to u društvenim naukama, umjetnosti i poslovanju, od kojih su mnoge s priznanjima i izvrsnošću na sljedećim univerzitetima: Hebrejski univerzitet u Jeruzalemu, Univerzitet u Kopenhagenu, Kopenhagenska poslovna škola, Univerzitet Wharton u Pennsylvaniji, Svjetska banka, Sveučilište u Edinburghu, Kalifornijski institut za umjetnost.

Irina Ideas je bila multidisciplinarna u svom stavu prema umjetnosti od rane dobi i sa širokim spektrom interesa tokom obrazovanja. Pravi renesansni pristup životu i projektima koje je kasnije pokrenula, stvarajući mješavinu preduzetničkih, akademskih i kreativnih ideja koje odgovaraju neograničenim mogućnostima koje donosi život u 21. vijeku. Osnovala je Međunarodnu nevladinu organizaciju s ciljem očuvanja sredine, ruralnog razvoja, istraživanja, obrazovanja i kulture s posebnim naglaskom na planinsku regiju kako bi stvorila pozitivan uticaj na održivost.

Uvijek veoma inspirisana tehnologijom u određenim fazama je radila kodiranje, u kombinaciji s dizajnerskim razmišljanjem i analitičkim pristupom ljudskoj psihologiji, kao rezultat toga je pokretala razne projekte i grupacije, promocije održivih projekata i konzultantskih usluga kako online tako i offline. Da spomenemo samo neke od njih, osnovala je i razvila Sustainable Investments South East Europe posvećenu promovisanju interakcije između ljudi zainteresovanih za svestrane buduće investicijske potencijale u regiji jugoistočne Evrope. Osnovala je VidiBiznis direktorijum koji je promovisao napredno poslovanje i investiranje. Sudjelovala u raznim projektima koji su se razvijali ka napretku i transformisanju poslovne klime u regionu.

Napravila je kolekciju skulptura (glina), i tri kolekcije slika (akril na platnu) od kojih je svaka povezana sa pisanom studijom koja pokriva tematiku mitologije, imaginarnog svijeta, filozofije života i futurizma. Mnogi kolekcionari i agencije pretežno iz Amerike su impresionirani i interesuju se za umjetničke slike. Napisala je i objavila mnoge članke na temama filozofije, društva, tehnologije, umjetnosti. Skoro svi pisani članci su dostupni na www.ideasrex.com…. Dokumentuje sva putovanja takođe u pisanoj formi što zove Traveloidi i pravi veliki broj fotografija visoke estetike i pretežno specijalizuje sa pejzažima što je moguće viđeti na instagram.com/ideasrex nalogu.

Njene Umjetničke slike (akril na platnu) ali i fotografije su objavljene u mnogim časopisima širom svijeta.

Član je organizacije Past Preservers od 2018-te godine, koja objedinjuje eksperte i istoričare, arheologe koji koriste moderne tehnologije kako bi promovisali istorijski značajne lokalitete. Vodi i piše za website www.musebuz.com koji promoviše i produbljuje svijest o umjetnicima 20-tog vijeka a i savremenim umjetnicima. 

Primljena je kao gostujući umjetnik u rigoroznoj selekciji na mnoge internacionalne programe kulturnih centara i muzeja širom svijeta. U 2019 je to Muzej savremenih umjetnosti u Pekingu, Kina u selekciji od 1600 iz cijeloga svijeta, samo 50 je primljeno iz svih disciplina među kojima i Irina, a u 2020 Finska, Island, Spanija i Portugal. Novo pijanističko snimanje je u pripremi i to sa programom Prokofiev ratne sonate, Barber sonata, Goldberg Varijacije od Bach-a sa kojim obično počinje i završava sva snimanja i projekte.  Poštovani pośetioci, kao što ste mogli da vidite iz biografije, Irinina putanja i stremljenja su ne tipična i široko multidisciplinarna. Radi stvaranja potpunije slike o svim njenim aktivnostima, predlažemo vam da pośetite Irinine website-ove i društvene mreže koji imaju veoma bogat sadržaj. Dovoljno je da kliknete na foografiju ili naziv i direktno će vas odvesti na određenu adresu.www.irinaideas.comwww.ideasrex.comwww.musebuz.comtwitter.com/ideasrexinstagram.com/ideasrexperiscope.tv/ideasrexYouTube.com/irinaideasfacebook.com/ideasrexpinterest.com/ideasrexhttps://medium.com/@ideasrex