IV međunarodni festival karikature u Kolašinu

Poznati su primjeri kad pojedinci svojim sjajnim dostignućima na najbolji način svijetu predstavljaju svoj grad i svoju državu. Manje je poznato da isti ti kad nijesu po svijetu, dovode svijet u svoju državu i tako konstantno rade na njenoj promociji. Činjenica, ovakvih primjera je malo, ali da postoje uvjerili smo se 20. jula 2019. godine prisustvujući otvaranju izložbe i dodjeli nagrada na IV međunarodnom festivalu karikature u Kolašinu.

Darko Drljević, karikaturista svjetskog ranga, već decenijama zadivljuje svijet svojim briljantnim radovima u kojima bez riječi kaže sve i to tako da ga svi u svijetu razumiju, jer njegova olovka piše univerzalnim jezikom, decenijama ukazuje, zasmijava i opominje. Zahvaljujući njegovoj genijalnosti, u svijetu se zna i za Darka Drljevića i Kolašin i Crnu Goru. Međutim, njemu to nije dovoljno, pa već četvrtu godinu organizuje Međunarodni festival karikature u Kolašinu na kome se javljaju najpoznatija imena svjetske karikature. Dakle, Kolašin i Crna Gora u svijetu, ali i svijet u Kolašinu i Crnoj Gori.

Dom kulture Kolašin. Ulazni hol ukrašen izložbom karikatura na kojoj bi Kolašinu mogao da pozavidi bilo koji svjetski centar. Samo 50 radova od ukupno 805 koliko ih je pristiglo specijalno za ovaj Festival. Svoje radove je poslao impozantan broj karikaturista iz čak 53 zemlje. Da, svijet u Kolašinu.

Velika sala spremna za svečani program otvaranja izložbe i proglašavanja pobjednika.

Uvodnom nadahnutom besjedom obratio se voditelj programa Dragan Mitov Đurović koji je prisutne upoznao sa karakterom i značajem karikature kao specifične umjetničke forme. Objasniti nešto pomoću slike i riječi i nije tako teško, ali postići cilj samo pomoću slike – crteža je neuporedivo teže i zahtjevnije za umjetnika. U tome se krije draž i značaj karikature, a vidi veličina umjetnika koji je osmišljava.

Svečani program je svojim nastupima uveličao crnogorski kantautor Marinko Pavićević koji je uz zvuke gitare pjevao o ljubavi, poeziji i naravno o svojoj Crnoj Gori.

Organizator se pobrinuo da ovo veče bude i zanimljivo i zabavno kako priliči ovakvom festivalu. U nekoliko navrata aforizme je govorila Milica Papović. Kvalitet njenih aforizama ocijenila je publika smijehom i burnim aplauzima.

Predśednik žirija Luka Lagator je nakon pročitane svoje humoreske, govorio o radu žirija i veoma teškom zadatku koji su imali članovi žirija da od 805 pristiglih radova odaberu najbolje. To, po njegovim riječima, nije ni malo bilo lako uzimajući u obzir da su svoje radove poslali 220 karikaturista, među kojima je veliki broj onih koji osvajaju nagrade na poznatim i prestižnim festivalima karikature u svijetu.

Predśednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović je uputio pozdravne riječi učesnicima i pośetiocima izložbe. Izrazio je zadovoljstvo što se ovako značajan međunarodni festival održava u Kolašinu i izrazio spremnost da opština u granicama svojih mogućnosti i narednih godina pomaže njegovo održavanje.

Glavni „krivac“ za promociju Crne Gore u svijetu i organizovanje Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu, Darko Drljević se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli i podržali održavanje festivala. Saopštio je imena prvonagrađenih i izrazio žaljenje što nijesu bili u mogućnosti da organizuju njihov dolazak, ali se nada da će država uočiti značaj festivala i omogućiti da se narednih godina organizuje onako kako dolikuje festivalu ovog ranga. Uručio je prvu nagradu Miljanu Obreniću iz Pljevalja.

Dobitnik prve nagrade Miljan Obrenić je kazao da je srećan što je u veoma jakoj konkurenciji osvojio nagradu i da se nada da će Kolašin i narednih godina biti domaćin ovog značajnog festivala.

Dobitnik specijalne nagrade Goran Čelićanin iz Kruševca je izrazio zadovoljstvo što se Međunarodni festival karikature održava u Kolašinu. Ovako kvalitetno organizovan festival, trebalo bi da bude garancija da će se mnogo lakše i sa mnogo više podrške organizovati naredni festivali, kazao je Čelićanin.

Kolašinci Radojica Velimirov Bulatović i Bato Dragojević, koji svim srcem podržavaju ovaj festival i učestvuju u njegovom organizovanju i radu, svako i svog ugla, govorili su o značaju karikature i festivala i nastavku njegovog održavanja.

Nakon svečanog dijela, dodjele nagrada i zahvalnica, izložba je otvorena. Veliki broj pośetilaca uživao je u izloženim karikaturama, druženju, razmjeni iskustava. Mora se primijetiti da je ovoj svečanosti prisustvovao veliki broj građana što svakako ohrabruje i obavezuje organizatore da pored svih teškoća na koje nailaze, nastave sa njegovim održavanjem. Uostalom, Kolašin zaslužuje ovaj festival, jer je to grad u kome je ponikao Darko Drljević koji je dostigao zenit u svjetskoj karikaturi.

POŚETIOCI NA IZLOŽBI

DIO IZLOŽENIH RADOVA