IX Festival savremene klavirske muzike “Forte piano“


Deveti festival savremene klavirske muzike “Forte piano” održaće se pod motom “Novi zvuci Balkana” 23. i 24. februara u organizaciji KIC-a “Budo Tomović”.

U okviru večernjih programa predstaviće se renomirani pijanisti različitih generacija među kojima je Nada Kolundžija iz Beograda, Bartolomej Stanković iz Sarajeva i Amir Džaković iz Skadra. Pored večernjih koncerata na festival su uvršteni i matine programi u okviru kojih će biti predstavljeni autorski koncerti mladih kompozitora Ane Pandevske iz Skoplja i Marka Kovača iz Beograda, kao i predavanje o bosansko-hercegovačkoj klavirskoj muzici.

Zahvaljujući umjetnicima upoznaćemo se sa muzikom kompozitora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Bugarske. Dodatna predavanja pijanista i razgovori s autorima otvaraju mogućnost za nove susrete i širi pogled na balkansku klavirsku muziku našeg vremena.

Značajno mjesto na festivalu zauzima otvoreni podijum učenika i studenata koji motiviše pedagošku aktivnost nastavnika i profesora u pravcu upoznavanja i izvođenja savremene klavirske muzike. Tako će na festivalu nastupiti učenici muzičkih škola “Vasa Pavić” u Podgorici i “Petar II Petrović Njegoš” u Baru, kao i studenti muzičke akademije na Cetinju.

Na festivalu će biti izvedena klavirska djela tridesetak renomiranih, kao i mladih kompozitora sa Balkana među kojima su Zoran Hristić, Milan Mihajlović, Dušan Bogdanović, Aleksandra Vrebalov, Jasna Veličković, Miloš Raičković, Anja Gnjatović, Dejan Despić, Samir Fejzić, Vojislav Ivanović, David Mastikosa, Faruk Mehić, Valentina Dutina, Milan Prebanda, Vojin Komadina, Senad Gačević, Sanja Drakulić, Pančo Vladigerov, Tomislav Zografski, Rafet Rudi, Jozef Pjerti i drugi.

Prvog dana festivala (četvrtak, 23. 02) pijanista i profesor Bartolomej Stanković održaće predavanje na temu “Bosansko – hercegovačka klavirska muzika”, u koncertnoj sali UŠMB “Vasa Pavić” u 11 sati, nakon čega će uslijediti autorski koncert mlade i afirmisane makedonske kompozitorke Ane Pandevske u KIC-u “Budo Tomović” u 13:30. Koncertu će prethoditi razgovor s autorkom koji će voditi Marija Mitrović, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 13 sati. Njena djela izvešće pijanistkinja Dunja Ivanova, kao i odabrani učenici muzičkih škola iz Podgorice i Bara i studenti Muzičke akademije sa Cetinja.

U večernjem dijelu festivala nastupiće proslavljena beogradska pijanistkinja Nada Kolundžija, poznata kao jedinstvena interpretatorka savremene muzike širom svijeta koja je za svoj rad dobila mnoga priznanja u zemlji i inostranstvu.

Drugog festivalskog dana (petak, 24. 02) u KIC-u “Budo Tomović” nastupiće učenici UŠMB “Vasa Pavić” koji će izvesti djelo Vinjete, op. 43 akademika Dejana Despića, nakon čega će mladi kompozitor Marko Kovač prirediti svoj autorski polučasovni koncert.

U večernjem programu predstaviće se pijanista Bartolomej Stanković sa programom “Balkan Madness” koji čini izbor kompozicija autora iz BIH (KIC, 19:00); festival će zatvoriti Amir Džaković sa programom “Klavirski pejzaži Balkana” u okviru kojeg je uvrstio po jednog kompozitora iz skoro svih balkanskih zemalja (KIC, 20:30).

1 Trackback / Pingback

  1. Bartolomej Stanković održao koncert i predavanje na IX Festivalu savremene klavirske muzike FORTE PIANO u Podgorici - Bartolomej Stanković

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =