Izašao 92. broj časopisa Matica


NESTAJE LI CRNA GORA?

Iz štampe je izašla nova 92. sveska časopisa za društvena pitanja, nauku i kulturu „Matica“. Zimski broj časopisa čitaocima donosi dvadeset pet politikoloških, istorijskih, književnih, naučnih i memoarskih tekstova.

U uvodnom tekstu Nestaje li Crna Gora, Bojan Jovanović u svijetlu recentne literature, analizira proces globalizacije i međunarodnih odnosa i njihovih uticaja na našu državu. Istaknuti pravnik, bivši predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković piše o urušavanju institucija sistema u Crnoj Gori i gaženju Ustavom utvrđenih principa i normi. Baveći se crnogorsko srpskim odnosima u posljednjih stotinak godina, Miloš Miličić razmatra postojanje mogućnosti za istinsko pomirenje. Geopolitičke prilike nakon nestanka Varšavskog pakta i tretmana Rusije od zapadnih saveznika, tema su rada Marka Kusovca. Esej Autodafe Rajka Bogojevića iz specifičnog ugla odgovara na globalnu hipokriziju i temeljna pitanja egzistencije.

Božidar Šekularac piše o knjizi Ilije Veleva „Makedonija i Crna Gora – kulturnoistorijski i književnostvaralački kontekst“. Osvrt na dramu „Otpad“, nedavno preminulog Ljubomira Đurkovića, daje Bojana Pržić. Ivo Mišur problematizuje Njegošev lik u noveli Dinka Šimunovića „Crnogorci na moru“. Selo Crnogorci kod Imotskog je u fokusu pažnje rada Gordana Stojovića. Hroničar crnogorskog teatarskog života Luka Milunović piše o praizvorištima i uticaju pozorišta. Priloge za urbanu istoriju i montenegristiku donosi rad Sava Markovića. O borbama crnogorskih komita van Crne Gore 1918. piše Milan Šćekić.

Istorijom crkve svetog Velikomučenika Đorđija u selu Prediš, u kontekstu otuđivanja vlasništva nad seoskim i bratstveničkim bogomoljama u korist SPC pišu Ilija Vujošević i Novak Adžić. Istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović donosi priču o borcu za Crnu Goru iz San Rema – Marinu Barbikoniju. Ksenija Borilović osvjetljava doprinos crnogorskoj diplomatiji vojvode Stanka Radonjića. O istaknutom filmskom stvaraocu Vladimiru Vladu Peroviću rad je napisao Božidar Proročić. Religijom kao teorijom onostranosti bavi se u eseju Lidija Vukčević Vučurović. O neimarima crnogorske putne infrastrukture piše Velizar Radonjić, a Svetozar Savić o razvoju vinogradarskih zadruga u Crnoj Gori od 1800. do 1914.

Značaj intuicije u djelu Karla Gustava Junga problematizuje Ilija Kapičić. Mladen Zadrima opservira značenja Pikasove Gernike. Crnogorac iz Albanije Nikola Sudar u potresnom svjedočanstvu pod naslovom „Patnje moje porodice“, piše o životnom putu svoje porodice u Crnoj Gori, patnjama u Albaniji za vrijeme Envera Hodže, sve do današnjih dana. O kapitalnim knjigama montenegristike, kao biljezima prošlosti i znakovima za budućnost piše Borislav Jovanović. Ovaj broj „Matice“ donisi još i drugi dio dnevničkih zapisa sa Lovćenskog fronta brigadira Petra Lompara od novembra 1914. do juna 1915, koje je priredio Srđa Martinović. Rubriku Zapisano je, priređuje Branislav Borilović.

Glavni urednik časopisa je Marko Špadijer, a u redakciji su i Ivan Ivanović i Dragan Radulović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 4 =