Izložba “Apoteoza sreće” u Kuslevovoj kući


Izložba

”APOTEOZA SREĆE”

GORAN VUKČEVIĆ

Otvaranje izložbe

Četvrtak, 02. novembar, 19 časova

Kuslevova kuća, Vuka Karadžića 8, Podgorica

Trajanje izložbe:

02. novembar – 02. decembar 2023. godine

Kustosi:

Ljiljana Karadžić i Janko Ljumović

U četvrtak, 2. novembra, sa početkom u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba Gorana Vukćevića “Apoteoza sreće” u Kuslevovoj kući.

Goran Vukčević, neobični hercegnovski umjetnik, decenijama, tiho i pasionirano stvara mala umjetnička djela i dekorativne predmete u majolici, tehnici keramike. Neuklopljen i neukalupljen u aktuelne tokove, gospodstveno distanciran od zvaničnog umjetničkog sistema, dijelom zbog potrebe za samodovoljnom privatnošću i ne-želje da bude “umrežen”, dijelom zbog spleta okolnosti, nije imao mnogo izložbi, pa njegov opus nije dovoljno poznat široj javnosti. Sklon aristokratskom eskapizmu, umjetnik na svojim radovima, kao mjestima mogućih susreta, akumulira događaje i predmete različite ne samo u smislu njihove vremenske i prostorne udaljenosti, nego i u smislu njihovog porijekla i ontološkog statusa. Stvara fantazijske strukture zavodljive ikonografije i fantastične naracije. U stalnom traganju za lijepim, pastoralnim svjetovima, Vukčević iznosi na svjetlost dana slike iz svoje mašte, čineći mogućim njihov suživot sa stvarnošću.

Kratka biografija umjetnika

Goran Vukčević (1953) rođen je u Nikšiću. Fakultet primenjenih umetnosti, odsjek keramika,  završio je u Beogradu, u klasi profesorke Mirjane Isaković. Prvu samostalnu izložbu imao je u Kanadi, gdje je živio od 1982. do 1989. godine. Od kraja osamdesetih godina XX vijeka, živi i radi u Herceg Novom. Keramiku u tehnici majolike samostalno je izlagao u Herceg Novom i Beogradu, kao i u okviru kolektivnih izložbi (Svet keramike na Međunarodnom festivalu “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu i u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =