Izložba „Bar. Događaji.“ i promocija knjige „Česme“ u poneđeljak, 1. avgusta na Ljetopisu


Bar, 1. avgust 2022. godine- Prvi avgustovski dan na Barskom ljetopisu proteći će u znaku programa bARS selekcije.

Najprije će, na barskom korzou kod statue Popa Dukljanina, u 20.30h, biti otvorena izložba starih fotografija „Bar. Događaji.“ autora Željka Milovića i Anta Bakovića.  Sat vremena kasnije, u 21.30h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, Mirsad Kurgaš će promovisati knjigu „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju).

Izložba „Bar. Događaji.“ predstavlja nastavak prošlogodišnje postavke „Bar. Ljudi.“ u saradnji NVO Mediteran Multimedia i Barskog ljetopisa.  Cilj izložbe je podsjećanje na ljude koji su ugradili dio sebe u temelje modernog i savremenog Bara i događaje koji su promijenili izgled i funkcionisanje grada i opštine. Postavka na atraktivnom mjestu, barskom korzou, omogućava da fotografije vidi mnogo veći broj ljudi, Barana i njihovih gostiju, nego što bi bio slučaj u zatvorenim prostorijama.

Na izložbi će biće prikazani snimci iz fundusa višedecenijskog hroničara objektivom Anta Bakovića, ali i radovi drugih, mahom anonimnih fotografa, iz prve polovine XX vijeka.

Željko Milović je književnik, novinar i publicista, urednik portala Bar Info. Prvi je laureat godišnje nagrade časopisa „Komun@“ za promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore i dobitnik književne nagrade „Ćamil Sijarić“ za zbirku pripovijetki. Autor je 12 knjiga poezije i proze, samostalni autor ili koautor 8 monografija i prigodnih publikacija o Baru, te jedne monografije o crnogorskoj pop-rock muzici. Autor je i dokumentarnog filma „Bar na vremenskoj kapiji“. Urednik je u izdavačkoj kući „Mediteran Multimedia“ iz Bara. Ovo je treća izložba fotografija i memorabilija koju potpisuje Željko Milović („Najljepše su pjesme tebi ostale – prve tri decenije barskog pop-rocka“, „Bar. Ljudi.“).

Anto Baković fotografijom profesionalno počinje da se bavi krajem šezdesetih godina, kao mladi hipik koji je lutao širom SFRJ, kada su mu prvi radovi objavljeni u „Slobodnoj Dalmaciji“. Od januara 1977. živi u Baru. Slobodni fotograf postaje 1986. godine, a dvije godine kasnije pokreće poznati foto-video studio „Yugophoto“. Njegove fotografije iz Bara objavljivali su svi važniji dnevni i revijalni listovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Imao je nekoliko samostalnih izložbi i učestvovao u velikom broju grupnih i on-line postavki. Autor je zbirke poezije „Obično oko nasukano“ i  koautor knjige “Tradicionalna barska kuhinja”. Bio je jedan od prvih članova Udruženja književnika “Ars Antibari”, član uprave Biciklističkog kluba Bar, predsjednik Udruženja ronioca Bara, jedan od osnivača Društva Dalmatinaca u Baru, predsjednik NVO Mediteranski centar fotografije, pokretač „Mont press photo“ konkursa za najbolju novinsku fotografiju u crnogorskim medijima, jedan od pionira barskog internacionalnog TV festivala za čije je prvo izdanje usnimio film, pokretač projekta „Omnia Vita Ex Mare”… Danas je urednik portala „Jedro“.

Knjiga „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju), prema riječima dr Jahja Fehratovića, predstavlja značajan doprinos istraživanju ukupnog kulturnog nasleđa barskog kraja s obzirom da je Kurgaš  na veoma kvalitetan način uspio da istraživački obuhvati impozantan broj zadužbina iz različitih vremenskih perioda koje u cijelosti ili djelimično i danas postoje, a svjedoče po izuzetnoj razvijenoj kulturi življenja u ovom drevnome gradu na obali Jadranskoga mora.

Moderator ove književne večeri biće Radomir Petrić, novinar.

Mirsad Kurgaš diplomirao je na Višoj školi unutrašnjih poslova u Beogradu. U periodu od 1984. do 1992. godine radio je kao Viši inspektor u službi Republičkog ministarstva unutrašnjih poslova. Od 1997. godine živi i radi u Baru kao samostalni preduzetnik Zlatarskooptičarske radnje “Mirza”. 2010. godine osniva NVO “Broj 19 – Number 19”, sa ciljem promovisanja i afirmacije vjerskog, kulturnog i istorijskog nasljeđa crnogorskih građana islamske vjeroispovijesti kao autohtonog evropskog naroda, kao i revitalizacije i očuvanja vjerske i kulturne baštine i međusobnog upoznavanja i dijaloga uz širenje kulture, mira, tolerancije, razumijevanja i suživota među narodima, vjerama i kulturama u Crnoj Gori i šire.

Kao rezultat naučno-istraživačkog angažovanja u oblastima revitalizacije i očuvanja vjerskog i kulturnog identiteta crnogorskih građana islamske vjeroispovijesti, kao i aktivnosti na humanitarnom planu bez obzira na rasu, pol, vjeroispovijest kako u Crnoj Gori tako i van nje, objavio je i preko tri stotine članaka, a uz to je i zaslužan za proglašenje Mevluda Hafiza Gaševića kao nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore. Suosnivač je džemata “Novi Bar” i prve Islamske knjižare u Baru. Kao autor i dopisnik agencije SANA, objavio je i brojne članke u Glasu Islama i Reviji Sandžak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + seven =