Izložba ”Dezeni kao apstraktno slikarstvo” Krsta Andrijaševića u Galeriji Art


U petak, 2. aprila u Galeriji Art biće otvorena izložba “Dezeni kao apstraktno slikarstvo” umjetnika Krsta Andrijaševića. Na izložbi će biti predstavljena 22 rada nastala 2019. godine. Radi se o naizgled netipičnim radovima za Andrijaševića, svojevrsnom radikalnom  iskoraku o odnosu na njegovu prepoznatljivu poetiku, tematsku zaokruženost i formalnu cjelovitost koje se temelje na figurativnom modelu izražavanja, bliskom arhetipskoj i primitivnoj umjetnosti. Ovom serijom radova koji su nastali uramljivanjem gotovih, serijski proizvedenih tkanina sa različitim paternima umjetnik propituje status apstraktne umjetnosti. Ako se imaju u vidu sa jedne strane autorovi isključivi stavovi  o čistoj apstrakciji kao dekorativnoj umjetnosti, a sa druge, frekventna upotreba jarkih boja i izvanumjetničkih materijala u njegovim skulpturama, nameće se kao mogući poriv za novu seriju radova fascinacija bojom i njenom izvanrednom izražajnom snagom, kao i ljepota dezena samog po sebi. Intuitivno, umjetnik uvodeći u praksu dekorativni ornamentizam i savremene umjetničke postupke poput aproprijacije i konkretizacije konceptualizuje radove.

Krsto Andrijašević je rođen 1948. godine u Balosavama kod Vilusa, nekadašnja opština Grahovo. Osnovnu školu završio na Vilusima, a gimnaziju u Nikšiću. Završio Pe­dagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek, zatim FLU u Beogradu u klasi vajara Jovana Kratohvila. Živi i radi u Nikšiću. Imao je dvadesetak samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada, čak 5 puta nagrade ULUCG-a i najvećeg državnog priznanja 13-julske nagrade.

Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Izložba se može pogledati do 20. maja. Tokom trajanja izložbe biće upriličeno javno vođenje kroz izložbu, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + fifteen =