Izložba “EKOnfuzija”

 

Zahvaljujemo se Njegovoj Ekselenciji gospodinu Petru Turčinoviću koji nam je omogućio da predstavimo izložbu   “EKOnfuzija” sa izvornim fotografijama koje su korišćene za ovu izložbu.

Sve fotografije u ovom prilogu vlasništvo su autora gospodina Petra Turčinovića.  Navedeni materijali su zaštićeni i ne smiju se u bilo kom obliku kopirati ili koristiti na drugim mjestima, osim uz izričito odobrenje autora.

 

U drugoj polovini maja u Perjaničkom domu u Podgorici održana je izložba “EKOnfuzija”, autora Petra Turčinovića, ambasadora Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

Na izložbi su predstavljene fotografije koje je autor snimio u zadnje četiri godine. Postavka izložbe je  bila dobro zamišljena, pa su fotografije  podijeljene u dvije cjeline od kojih je jedna  ilustrovala prirodne ljepote Crne Gore, a druga svakodnevne primjere nebrige građana  u očuvanju životne sredine. Te dvije cjeline skladno su dopunjene jasno prikazanim članovima Ustava Crne Gore koji se odnose na ekologiju kao i odgovarajućim poukama i porukama. U najavi izložbe je navedeno da je cilj izložbe da upozori na raskorak između proklamovanih ideja i ponašanja pojedinaca kao i da se građani podsjete da je pitanje očuvanja prirodnih ljepota Crne Gore isključivo pitanje njihovog izbora. Izložba je u potpunosti ostvarila postavljeni cilj, uz napomenu da bi bilo veoma korisno da se organizuje i u drugim gradovima Crne Gore. Uviđajući značaj ovakvih izložbi, cilj nam je bio da je predstavimo velikom broju naših posjetilaca, što smo evo i uspjeli zahvaljujući ljubaznosti  gospodina Petra Turčinovića, autora ove izložbe.

Pokrovitelj izložbe, koja je realizovana u sklopu kampanje EKO NIT, je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu je otvorila mr Ivana Vojinović, pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma.