Izložba fotografija “Putevima V proleterske brigade” do 2.decembra u KIC-u

23.11.2022.

U Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović” sinoć je otvorena izložba fotografija “Putevima V proleterske brigade” koje su dio fundusa Spomen sobe V proleterske u kasarni “Marko Miljanov” u Maslinama.

Na otvaranju direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović je izrazila zadovoljstvo i čast što je KIC kao institucija koja 57 godina nosi ime narodnog heroja Buda Tomovića, omladinskog lidera, advokata i pjesnika u prilici da ugosti izložbu, kao i to da će KIC i dalje s ponosom baštiniti i čuvati od zaborava herojstva i antifašizam naših predaka, ali i još više sarađivati na sličnim projektima sa Vojskom Crne Gore.

Izložbu je otvorio potpukovnik Generalštaba Vojske Crne Gore Žarko Vojinović i tom prilikom kazao da sa ovom izložbom Vojska Crne Gore želi još jednom da pokaže da se ne odriče, već nastavlja nepkolebljivo da njeguje i baštini antifašizam i našu stvarnu antifašističku tradiciju, ali i temeljne vrijednosti na kojima počivaju i naša vojska i država Crna Gora. Ističe i da Vojska Crne Gore čuva sjećanja na istinske heroje naše prošlosti, čijim stazama i sami koračamo, njegujući njihovu svijetlu tradiciju. Podsjetio je takođe i na značaj jedne od najslavnijih jugoslovenskih jedinica koja je na svom ratnom putu, dugom oko 2500 kilometara, od Crne Gore preko Bosne i Hercegovine, pa sve do Slovenije kroz brojne bitke, na svakom koraku podizala za sobom spomenike junaštva i patriotizma.

Organizatori izložbe su Ministarstvo odbrane i Vojske Crne Gore i KIC “Budo Tomović”. Izložba može da se pogleda do 2.decembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + one =