Izložba fotografija “Tako je talasao NOVI TALAS” u KIC-u


Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” pridružuje se velikoj porodici institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno-muzičkog fenomena poznatog kao Novi talas.

Tako, u saradnji sa  Radio Beograd 202, izdavačkom kućom „Jugoton“ i manifestacijom “Beogradski mesec fotografije” organizujemo  izložbu fotografija pod naslovom „Tako je talasao NOVI TALAS”.

Izložbu će u petak, 12.novembra u izložbenom holu KIC-a u 19 sati otvoriti podgorički muzičar Marko Vukčević (gitarista i vokal sastava “Neon”),  voditeljka Radio Beograda 202 Ružica Vrhovac i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović.

Izložbu će činiti fotografije najistaknutijih fotografa iz regiona, svjedoka i aktera onog vremena: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića i drugih. 

Posjetioci će moći vidjeti jedinstvene dokumentarne i umjetničke fotografije-kreativna rješenja prvih fotografija bendova koji su mijenjali istoriju pop i rok kulture, kao i fotografije sa nastupa, albuma, kaseta, magnetofonskih traka i drugo.

Izložba je namijenjena savremenicima i poštovaocima vremena i muzike koja ga oslikava. Postavka govori jezikom onih kojima je novi talas obilježio djetinjstvo i mladost, i svojim akordima i životnom filozofijom trajno utkao u biće jasne kulturne kodove. Ova izložba je zapravo umjetničko podsjećanje na fenomen koji je ostavio dubok trag u našem društvu, pomjerio granice popularne kulture, podstakao nove vrijednosti, donio novu estetiku i komunikacionu transparentnost.

Događaj u KIC-u, podržaće NVO Gramofonske ploče Crne Gore – Montenegro records, a svečano otvaranje izložbe muzički će upotpuniti FM Mirda, izborom najpoznatijih pjesama bendova “Novog talas” – Prljavo kazalište, Azra, Haustor, Film, Šarlo akrobata, Električni orgazam, Idoli...

Izložba će moći da se pogleda do 26.novembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 10 =