Izložba Huana Vladimira Martinovića u Lovćencu


U Galeriji Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu otvorena je izložba reprodukcija slika Huana Vladimira Martinovića umjetnika iz Buenos Ajresa, potomka crnogorskih iseljenika u Argentini.

Njegov đed Savo Nikov Martinović bio je crnogorski oficir  koji je nakon Božićnog ustanka 1919. godine emigrirao prvo u Gaetu u Italiji, a odatle u Argentinu, đe se konačno nastanio u provinciji Ćako.

Huan Vladimir Martinović je rođen u gradu Kitilipi. U Ćaku je stekao akademsko zvanje magistra vizualnih umjetnosti. Karijeru je nastavio u Buenos Ajresu đe, osim što se posvetio slikarstvu, radi i kao profesor umjetnosti, dizajna i komunikacije.

Izložbu je otvorio istraživač i organizator crnogorske dijaspore Nenad Stevović, a umjetnik se pośetiocima obratio putem video linka.

U izloženim radovima,  dominantno u akvarelu i tinti, zapaža se da autor estetiku magijskog realizma, koja pretpostavlja nešto pretjerano, tumači kao sklad i savršenstvo. Na njegovim slikama inspirisanim crnogorskim motivima stvaraju se jedinstveni likovni doživljaji.

Organizator izložbe je Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš” uz podršku slikara Huana Vladimira Martinovića i Dragane Otašević istraživača crnogorske dijaspore iz Buenos Ajresa.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × four =