Izložba “Ispod površine” Ivanke – Vane Prelević u Modernoj galerijiIzložba

”Ispod površine”

Ivanka Vana Prelević

Otvaranje izložbe

Četvrtak, 07. septembar, 19 časova

Moderna galerija, Marka Miljanova 4, Podgorica

07. septembar – 05. oktobar 2023. godine

Kustoskinja

Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti

“Specifičnost ovog podneblja i njegov čovjek, sukob humanizma i dehumanizacije našli su pravi izraz u stvaralačkom opusu Ivanke – Vane Prelević. Ona se plodonosno usredsređuje na aspekt tehniziranog čovjeka i njegove okoline ne eksplicirajući tematsku građu samo vizuelno, već i slojevitošću određenih poruka. Strategija pristupa u najnovijim radovima Vane Prelević zasnovana je na interakciji više vizuelnih medija i disciplina – vajarskih, slikarskih i crtačkih, te njihovom kontrapunktnom  harmonizovanju. Tako nekada dominiraju vajarski koncept, struktura i sinteza, a nekad „piktoplastički“ koloristički narativ”.

“Vana Prelević je umjetnica modernog senzibiliteta koji prati aktuelne idejne tendencije, ona strpljivo gradi sistem plastičnih simbola u kojima pronalazi univerzalni smisao. Psihološko značenje skulptura – objekata i slika na betonu umjetnica izražava direktno i neposredno prije svega naglašenom strukturom materijala. Poštujući vrijednost materije, kao bitnog činioca likovnog djela, sasvim spontano razvijajući odnose statično – dinamično, zatvoreno – otvoreno gradi sopstveni plastički znak kao duhovni simbol. Koristeći se različitim materijalima: platno, boja, žica, lijepak, nagomilavanje guste paste, presovani vatelin, Vana „ublažava“ tradicionalne razlike između slike i skulpture.

Autorka cijelom ovom postavkom nudi asocijacije koje moramo iščitati, a ne prepoznati. Oblici koji su proistekli iz njene imaginacije prepušteni našem pogledu – ne odražavaju promatranu stvarnost, već nutrinu autora koja materijalizuje doživljaje. Proživljeno je uvijek sazrelo u memoriji, a manifestuje se raznorodnim likovnim ostvarenjima. Ona ukazuje na vrijednost doživljaja, na brojne predmete i situacije koje smo prestali da primjećujemo.” – izvod iz teksta Petrice Duletić.

Kratka biografija

Rođena 1965. u Podgorici. Diplomirala 1990. i magistrirala 1995. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi prof. Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu je magistrirala 2006, na odsjeku scenografije, u klasi prof. Geroslava Zarića.

Članica je ULUCG od 1992. godine.

Od 1995. godine radi kao scenografkinja u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Takođe, kao scenografkinja je bila angažovana na Atlas TV, i to u periodu od 2006 – 2010. g. Autorka je scenografije, kostima i lutaka u (oko) 50 dramskih i baletskih predstava.

Kao scenografkinja je bila angažovana i na filmu – u animiranom filmu “Nastup“, Centar film Beograd (2007) i u igranom filmu „Gledaj me“, Katun Movies Podgorica, (2008).

Imala je više samostalnih izložbi,a učesnica je brojnih kolektivnih predstavljanja crnogorskih likovnih umjetnika u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je više vrijednih nagrada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 14 =