Izložba „Jugoslovenska hiperinflacija“ na Cetinju


Izložba umjetnika Mladena Bundala pod nazivom „Jugoslovenska hiperinflacija“ biće otvorena u petak, 3. novembra u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Izložbu organizuje Narodni muzej Crne Gore.

Projekat „Jugoslovenska hiperinflacija“ dio je šireg interdisciplinarnog istraživanja koje, prema riječima autora, ispituje fenomen hiperinflacije kao kulturni proces i psihološki događaj ekonomske neizvjesnosti. U tom smislu, umjetnička praksa koristi se kao alat za razumijevanje različitih, često naglih kulturoloških promjena koje se dešavaju usljed inflatornih lomova i ekonomske nestabilnosti, kao i onih koje se tiču predstavljanja vrijednosti u savremenom okruženju. Upravo kroz hiperinflaciju može se pratiti devalvacija i izobličenje vrijednosti, kao i ukupne društvene, kulturne i političke promjene.

Mladen Bundalo, interdisciplinarni umjetnik, rođen je u Prijedoru 1986. godine. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, magistrirao na smjeru video, multimedijalne i performans umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti u Brnu. Bavi se istraživačkom vizuelnom umjetnošću, tekstom, eksperimentalnim i hibridnim filmom. 

Projekte, radove i filmove predstavio je na preko 100 međunarodnih izložbi i festivala od kojih se ističu IDFA (Amsterdam), Ji.hlava IDFF (Jihlava), iMAL (Brussels), Bideodromo (Bilbao), Rencontres Internationales (Paris), CVF (Cairo), SFF (Sarajevo), Remont galerija (Beograd), Galleria d’Arte Moderna Achille Forti (Verona), Tranzitdisplay (Prag), Künstlerhaus (Beč).

Ostvaruje dugogodišnju saradnju sa producentima Pierre-Louis Cassou (La Tangente, Brisel) i Zoranom Galićem (VizArt, Banja Luka).

Član je umjetničke grupe „Tač.ka“

Živi i radi na relaciji Brisel – Prijedor.

Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.

Izložba će trajati do 29. novembra 2023.

Fotografije: NMCG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 20 =