Izložba “Različitost zajedništva”

 

07.05. 2011.

Centar za kulturu Kovin

 

Izložba: 

“Različitost zajedništva”

 

U Centru za kulturu Kovin otvorena je izložba figurativnog slikarstva pod nazivom “Različitost zajedništva”. Organizator izložbe je internet galerija ArtSrbija. Po riječima organizatora ova izložba predstavlja prezentaciju rada internet galerije u prethodnom periodu. Na ovogodišnjoj izložbi učestvovali su umjetnici iz Srbije i Crne Gore,  a želja organizatora je da se narednih godina na izložbi pojave umjetnici i iz drugih zemalja.

Izložbu je otvorio i o značaju ovakvih poduhvata na polju likovne umjetnosti govorio prof dr Ratko Božović.

Prenosimo integralno govor prof dr Ratka Božovića na svečanom otvaranju izložbe:

“Radiša Brković je svoju ideju da okupi likovnjake u Kovinu, u duhu demetropolitizacije, oživotvorio tako uverljivo da će sve iznenaditi, sve one kojima je bliska umetnost slike. U svojoj zamisli, on nije hteo nikoga da oponaša, nikoga da sledi. Sledio je sebe samog. Jednostavno, nastojao je, i u tome uspeo, da obznani iz ovdašnje kulturne sredine ono što je iz domena individualnog likovnog stvaralaštva pripadalo relevantnom svetu savremene umetnosti. Za izbor ličnosti koje je pridobio da se nađu u zajedništvu, preuzeo je ličnu odgovornost. To je odgovornost za ovakvu postavku. Osećaj da bira vrednosti vodio ga je kroz lavirinte raznolikog stvaralaštva, kroz različita iskustva umetnika koji su realizovali svoja dela polazeći od najrazličitijih estetskih opredeljenja. To je učinio blagošću altruističkog osećanja. Verovao je, s razlogom, u vrednost svog projekta, kojim je bio toliko ponesen, da mu nije ništa drugo ni preostajalo nego da bude uporan da bi ga realizovao. A, u stvari, u pozadini svega toga utkana je postojanost dobre namere. Sama namera nije bila pojednostavljena već je bila u velikoj meri originalna i odvažna. Tako Brković nije pozvao samo one umetnike koji slove kao najuspešniji u likovnoj javnosti, nego i one za koje je verovao da su stvorili nesporne vrednosti, čak i one koji su nepravedno marginalizovani. On se pokazao kao čovek od akcije, od aktivizma, od snažne volje, od misije i rafinmana. Tin Ujević je s razlogom primetio: “Van akcije mi smo van društva”. Brković očigledno nije hteo da bude ni van akcije ni van društva.

U svim delima koja su se našla na ovoj izložbi vidi se kako su preokupacije umetnika, svakog na svoj način, pokazale njihova traganja za slikom koja bi bila najbliža njihovoj kreativnoj suštini, možda i idealnoj slici. Prati ih snažan vizuelni doživljaj koji otkriva različite poetike i različite individualne temperamente. Svaka odabrana slika deluje kao paradigma stvaralačkog opusa umetnika. Likovni rukopis otkriva se kao znak i kao značenje, koji je uvek više od pojedinačnog dela jer je relevantan za celinu umetnikovog opusa.

 

RAZLIČITOST ZAJEDNIŠTVA

 

Na ovogodišnjoj izložbi učestvovalo je preko pedeset umjetnika iz Srbije i Crne Gore. Učesnici izložbe birali su najbolju sliku koja je dobila Veliku nagradu (1500 eura). Nagradu je dobila Katarina Zarić za sliku pod nazivom “VESTI”.

Umjetnici iz Srbije: Danica Masniković, Radislav Trkulja, Pavle Blesić,  Aleksandar Luković Lukijan, Milan Miletić, Marina Nakićenović, Ratko Lalić, Ljubodrag Janković Jale, Zorka Cerović, Vesna Miiunović, Zoran Rajković, Tomislav Suhetski, Slobodanka Rakić Šefer, Milan Tucović,  Vladimir Dunjić, Željko Đurović,  Dragan Martinović,  Zoran Krulj, Milutin Dragojlović, Vasa Dolovački,  Gordana Gajin,  Zoran Žugić, Slavko Krunić, Saša Marjanović, Željko Tonšić,  Damjan Đakov,  Boris Dragojević, Zoran Ivanović, Zdravko Mandić, Dragan Vuk Račić, Maja Obradović, Tijana Fišić, Bojan Otašević, Ištvan Sajko,   Bogdan Antonijević, Georgi Georgijev, Tanja Pirović, Selena Vicković  i Velizar Krstić.

Umjetnici iz Crne Gore: Vojo Stanić, Nikola Gvozdenović Gvozdo, Branislav Bane Sekulić, Ratko Odalović, Milka Vujović, Dragaš Draško, Roman Đuranović, Slovinić Slobodan Bobo, Naod Zorić, Marković Nikola, Momčiio Macanović,   Milovan Miki Radulović, Ljubomir Popadić i Miomir Mišo Vemić.

Izložbu je pratio bogato opremljen katalog u punom koloru, a svakom umjetniku je dodijeljena po jedna stranica kataloga.

Organizovanje izložbi čiji je cilj okupljanje umjetnika i na taj način skretanje pažnje javnosti na njihovo umjetničko stvaralaštvo zaslužuje svaku pohvalu i podršku. Redakcija Montenegrine se pridružuje čestitkama za uspješno organizovanu izložbu i u znak podrške ovakvim i sličnim akcijama predstavljamo radove većeg broja učesnika izložbe i  same postavke radova.

 

 

ANTONIJEVIĆ BOGDAN

Rođen 1949. godine u Đakama kod Kuršumlije. Završio Likovnu akademiju – slikarski odsek, 1975. godine u Beogradu. Izlagao više puta samostalno i kolektivno, učesnik brojnih likovnih kolonija. Živi i radi u Prokuplju.

 

ĐAKOV DAMJAN

Rođen je 1959. godine u Beogradu. Diplomirao je na Likovnoj akademiji U Beogradu. Od 1984-2007. godine živeo je i radio u Italiji. Do sada je preko dvadeset puta izlagao u Beogradu, Njujorku, Modeni, Veneciji, Đenovi, Sijeni i mnogim drugim gradovima. Učestvovao je na više od sto kolektivnih evropskih izložbi i preko četrdeset najvažnijih evropskih sajmova umetnosti. Damjanovi radovi nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama širom sveta.

 

ĐURANOVIĆ ROMAN

Rođen je 1969. godine u Doboju. Studije započeo na ALU u Sarajevu, a završio Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, slikarski odsek. Član je ULUCG-a od 1995. godine. Živi i radi kao slobodan umetnik.

 

ĐUROVIĆ ŽELJKO

Rođen 12. decembra 1956. godine u Danilovgradu. Studije slikarstva, kao i postdiplomske studije završio je na FPU u Beogradu. Član je ULUS-a i Ex -libris društva Beograd. Član je internacionalne grupe umjetnika Figuration Critique i grupe Ange Exquis, Francuska. Radi kao docent na predmetu crtanje i slikanje na FILUM-u Kragujevac. Dobitnik nagrade fondacije “MS Echer”. Održao samostalnu izložbu u Međunarodnom centru za fantastičnu umetnost zamak Grijer, Švajcarska.

 

 

 

 

DOLOVAČKI VASILIJE

Rođen je 22. aprila 1960. godine u Bavaništu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1984. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Završio je postdiplomske studije na akademiji u Beogradu u klasi profesorke Mirjane Mihač 1989. godine. Član ULUS-a postaje 1992. godine.

 

DRAGAŠ DRAŠKO

Rođen je u Pljevljima 1967. godine. Akademiju likovnih ume- tnosti završio je u Novom Sadu, a 2003- postdiplo- mske studije na FLU na Cetinju. Član je ULUCG-a od 1995- godine. Docent je na FLU na Cetinju.

 

 

DRAGOJEVIĆ BORIS

Rođen je 3. jula 1956. godine na Cetinju, Crna Gora. Fakultet likovnih umetnosti završio je 1983. y Beogradu, u klasi prof. Mirjane Mihač, a postdiplomske studije završava 1986. godine. Član je ULUS-a i slobodan umetnik od 1984.

 

DRAGOJLOVIĆ MILUTIN

Rođen je u Novom Sadu 1953. godine. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1978. godine na slikarskom odseku u klasi profesora Stojana Ćelića. Iste godine upisuje postdiplomske studije koje završava 1980. kod istog profesora. Godine 1984. postaje asistent na predmetu slikarska tehnologija, a od 2ooo. je u zvanju redovnog profesora.

 

 

FIŠIĆ TIJANA

Rođena 24. septembra 1966. godine u Beogradu. Diplomira  na FLU u Beogradu 1989. godine, u klasi profesora Momčila Antonovića. Magistrirala na FLU u Beogradu 1993. godine. Član je ULUS-a. Godine 2005. postaje vanredni profesor predmeta Crtanje i Slikanje na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta. Prodekan za nastavu na osnovnim studijama Fakulteta za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta postaje 2008. godine. Izabrana je u zvanje redovnog profesora na predmetu Crtanje i Slikanje na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta 2009. godine. Od 2010. godine je prodekan za nastavu na osnovnim i master studijama Fakulteta za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta u Beogradu.

 

GAJIN GORDANA

Rođena 1966. godine u Beogradu. Slikarstvo učila u ateljeu Vasilija Dolovačkog od 1994-2000. godine. Živi i radi kao slobodan umetnik.

 

IVANOVIĆ ZORAN

Rođen je 1952. godine u Vitomirici kod Peći. Studije slikarstva završio je 1981. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gradimira Petrovića. Godine 1983. kod istog profesora završava i magistarske studije. Pored slikarstva bavi se i književnim radom. Predaje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu kao docent na predmetu Večernji akt. Godine 1987. dobija nagradu Crand Prix-Monte Carlo, XX-e Prix International D’art Contem-porain de Monte Carlo, Rocabella.

 

 

GVOZDENOVIĆ NIKOLA GVOZDO

Rođen je 1934. godine u Gluhom Dolu. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti i završio specijalni kurs u Beogradu u klasi profesora Mila Milunovića 1963. godine. Jedan je od osnivača i prvi dekan Fakulteta likovnih umetnosti na Cetinju. Godine 2005. na predlog Fakulteta likovnih umetnosti Cetinje dobio je zvanje Professor emeritus. Član je ULUCG-a od 1966. godine.

 

JANKOVIĆ LJUBODRAG JALE

Rođen je 9.marta 1932. godine u Pirotu. Od 1947. do 1951. godine pohađa srednju školu za primenjenu umetnost (odsek grafike) u klasi profesora M. S. Petrova. Diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti (odsek slikarstvo) u klasi profesora Vinka Grdana 1954. godine.

 

MARKOVIĆ NIKOLA

Rođen je u Kotoru 23. marta 1972. godine. Sa 16 godina upisao je Fakultet likovnih umetnosti na Cetinju. Diplomirao je na odseku slikarstva u klasi profesora Ratka Lalića. Magistrirao je u oblasti slikarstva i proširenih medija 2006. godine na FLU-Cetinje. Stipendista je republičkog fonda za talente od 1990. godine. Član je ULUCG-a od 1993. godine. Godine 1994. proglašen je za najboljeg studenta u oblasti umetnosti od strane Univerziteta Crne Gore. Trenutno završava magistarske studije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

 

LALIĆ RATKO

Rođen je u Dolipolju 1944. godine. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplo- mske studije završio je u Beogradu 1975. godine u klasi profesora Stojana Ćelića. Do rata u Bosni 1992. godine radio je kao redovni profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu. Od 1992. – 1994. godine bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, a sada je redovni profesor crtanja i slikanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i na Akademiji likovnih umetnosti u Banja Luci.

 

 

LUKOVIĆ ALEKSANDAR LUKIJAN

Rođen u Beogradu 1924. godine. Akademiju za likovne umetnosti i postdiplomske studije završio u Beogradu 1952. godine. Grupi “Samostalni” priključuje se 1951 godine. Više godina vodi Grafički kolektiv u Beogradu. Kao jedan od osnivača “Decembarske grupe” (1955-1960) nastojao da izađe iz konvencionalnog shvatanja slikarstva i da se na individualan način približi modernom izrazu. Pripada međunarodnoj grupi grafičara “XYLON”. Godine 1960. izabran za docenta, a 1975. za redovnog profesora za likovne umetnosti u Beogradu i na toj dužnosti ostao do 1985. godine.

 

MASNIKOVIĆ DANICA

Rođena je 21. maja 1941. godine u Brnu – Republika Češka, gde je završila Višu umetničku školu. Diplomirala je 1965. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, u klasi profesora Boška Karanovića. Postdiplomske studije na istom fakultetu završila je 1967. godine. Član je ULUS-a. Dobitnik je mnogobrojnih uglednih nagrada. Živi i radi kao slobodan umetnik.

 

MACANOVIĆ MOMČILO

Rođen u Nikšiću 1966. godine. Fakultet likovnih umjetnosti završio na Cetinju, gde je diplomirao na odseku vajarstva 1993. godine. Član ULUCG-a od 1998. Živi i radi kao slobodni umetnik.

 

 

MARTINOVIĆ DRAGAN

Rođen je u Bogatiću 1957. godine. Fakultet likovnih umetnosti završio je 1981. godine u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića. Postdiplomske studije završio je 1984- godine. Od 1983- godine bavi se pedagoškim radom što je krunisano osnivanjem Akademije klasičnog slikarstva gde je 2oo8. godine imenovan za dekana Univerziteta “Edukons”.

 

MILETIĆ MILAN

Rođen 1950 godine u Lapovu. Akademiju likovn. umetnosti i postdiplomske studije završio u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića. Član je ULUS-a od 1974.godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo. Živi i radi kao slobodan umetnik.

 

ODALOVIĆ RATKO

Rođen 24. novembra 1964. godine u Grahovu, Crna Gora. Osnovnu školu završio u Grahovu, srednju školu u Podgorici – smer umjetnički dizajn. Fakultet likovnih umetnosti upisao u Beogradu 1985. godine i diplomirao u klasi profesora Živojina Turinskog 1990. godine. Magistarsku izložbu slika imao je 1993. godine u galeriji Kolarčeve zadužbine, kada je i magistrirao u klasi profesora Živojina Turinskog. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

 

 

PAVLOVIĆ SAVO

Rođen je 1947. godine u Baru, završio školu primenjene umetnosti u Sarajevu, Višu pedagošku školu – likovno vaspitanje u Beogradu i Fakultet za likovno vaspitanje i likovne umjetnosti u Rijeci. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i bavi se pedagoškim radom. Studijski je boravio u Rimu, Atini i Parizu.

 

PIVNIČKI MILAN

Rođen je 1958. godine u Srbobranu. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi profesora Vojislava Todorića i Čedomira Krstića 1984. godine. Na istom fakultetu završio je i postdiplomske studije u klasi profesora Vojislava Todorića 1990. godine. Član je ULUV-a i ULUS-a od 1990. godine.

 

 

 

POPADIĆ LJUBOMIR LJUBO

Rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Akademiju likovnih umetnosti, smer slikarstvo, završio u Novom Sadu 1986. godine, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Član je ULUCG-a od 1994. godine. Živi i radi kao slobodan umetnik.

 

RADULOVIĆ MILOVAN MIKI

Rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Pedagošku akademiju, odsek likovno vaspitanje, u Nikšiću. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu, 1980. godine, magistrirao u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umetničkoj grupi „Generacija 9″. Član ULUCG-a od 1987. godine.

 

RAJKOVIĆ ZORAN

Rođen 1949. godine u Kruševcu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1974. godine. Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo. Član ULUS-a od 1978. god.

 

SEKULIĆ BRANISLAV BANE

 

Rođen je 1952. godine. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1978. godine gde je i magistrirao 1980. godine. Član je ULUCG od 1978. godine. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Pripadao je grupi „Generacija 9″.

 

 

 

 

SLOVINIĆ SLOBODAN BOBO

Rođen je u Budvi 1943. Diplomirao 1966. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku unutrašnje arhitekture. Dobitnik značajnih nagrada, a od 2010. godine ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. Osim slikarstva, grafike i likovne kritike, bavi se publicistikom. Član ULUCG-a od 1968. godine i Odbora za likovnu umetnost CANU od 1978. godine.

 

STANIĆ VOJISLAV VOJO

Rođen je 03. februara 1924. godine u Podgorici. Nakon završenih studija vajarstva na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Alojzija Dolinara odlazi da živi i radi u Herceg Novom. Vremenom se opredeljuje za slikarstvo koje mu omogućava bolju izražajnost sopstvenog duha – mediteranske duhovitosti i interesovanja za ljude. Redovni je član ULUCG-a od 1952.  godine, crnogorske Akademije nauka i umetnosti, član Matice crnogorske i crnogorskog PEN kluba od 1985. godine i član dukljanske Akademije nauka i umetnosti od 1999. godine.

 

 

TRKULJA RADISLAV

Rođen je o8. aprila 1938. godine u Kladovu. Završio Akademiju za likovne umetnosti u Beogradu u klasi profesora Đorđa Andrejevića Kuna 1963. godine. Postdiplomske studije završio u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu 1965. godine. Od 1964. godine je član ULUS-a, a od 1968. godine član srpskom umetničkog društva LADA. Jedan je od osnivača umetničkog udruženja „Krajinski krug” iz Negotina. Osnovao galeriju “Pena” 1985. godine u Đerdapu sa stalnom postavkom svojih dela.

 

VEMIĆ MIOMIR MIŠO

Rođen 1954. godine u Donjoj Bukovici. Diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsek slikarstvo, u Nikšiću. Osnivač i organizator Međunarodnog bijenala minijature Nikšić 2005. Živi i radi kao slobodan umetnik.

 

VUJOVIĆ MILKA

Rođena je 24. oktobra 1965. godine u Podgorici. Diplomirala na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću 1987. godine, a na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu diplomira je 1990. godine. Član je ULUCG-a od 1991. godine. Postdiplomske studije na FPU, odsek grafika, završila je 1993. Od 2006. godine član je ULUS-a. Izabrana je u zvanje vanrednog profesora na FPU u Beogradu 2010. godine. Bavi se grafikom i slikarstvom.

 

 

 

 

 

ZARIĆ KATARINA

Rođena je u Beogradu 1966. godine. Osnovne studije na Fakuletu likovnih umetnosti u Beogradu završila je 1990. godine na grafičkom odseku. Te godine je primljena na postdiplomske magistarske studije, koje je završila 1993.godine. Iste godine primljena je kao asistent na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakutetu je 1999. godine postala docent, a 2009. godine vanredni profesor.

 

ZORIĆ NAOD

Rođen 1968. godine u Đurđevića Tari. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1993. godine (odsek slikarstvo), u klasi profesora Dragana Karadžića. Postdiplomske studije je završio na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1995. godine (odsek slikarstvo), u klasi profesora Radomira Reljića. Dobitnik je prestižnih nagrada za slikarstvo, kao što su nagrada Hercegnovskog likovnog salona i nagrada “Stijović, Milunović, Lubarda”. Član je ULUCG. Živi i radi u Kolašinu.

 

ŽUGIĆ ZORAN

Rođen je 1950. godine u Beogradu. Diplomirao 1979. godine slikarstvo na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts u Parizu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografije autora i jedan dio fotografija radova, preuzet je iz kataloga koji je pratio ovu izložbu a izdavač je Radiša Brković.

Fotografije postavke slika  u Centru za kulturu u Kovinu i jednog dijela radova umjetnika, napravio je Slobodan Bobo Slovinić, slikar i likovni kritičar.

Fotografija prof dr Ratka Božovića preuzeta sa sajta www.butua.com .

Fotografija koja se koristi kao najava preuzeta sa sajta www.artsrbija.com.