Izložba «Šaptaj vremena» u Umjetničkom paviljonu ULUCG


Izložba autora Kristine Čepkenović Karlsen i Igora Čepkenovića pod nazivom «Šaptaj vremena» biće otvorena 15.10. u Umjetničkom paviljonu ULUCG u 19 časova.

Kristina Čepkenović Karlsen umjetnica je srpskog porijekla koja živi u Norveškoj i magistar je likovne umjetnosti na polju grafike.

Rođena je 29. januara 1976. godine u Lipljanu, na Kosovu i Metohiji, gde je završila osnovnu i srednju školu, dok je Akademiju likovne umjetnosti studirala na Univerzitetu u Prištini, u periodu od 1994. do 1998. godine i magistrirala 2000. godine u klasi profesora Zorana Jovanovića Dobrotina.

Od 2000. do 2002. godina radila je kao asistent grafike na istom fakultetu kod profesora Tomislava Trifića, sve do odlaska za Norvešku.

Kristina izlaže svoje radove po brojnim galerijama u Norveškoj, Helsinkiju u Finskoj,  i od 2016. godine ponovo izlaže u Srbiji. Na ovaj način održava kontakt sa rodnom zemljom i likovnom scenom Srbije.

Ovo je njena prva izložba u Crnoj Gori.

Imala je 28 samostalnih izložbi i preko 70 grupnih u zemlji i inostranstvu. Učesnik je i brojnih likovnih kolonija, simpozijuma i kongresa u zemlji i inostranstvu.

O izložbi…

Kroz različite životne i umjetničke priče potekle iz Srbije i Norveške, govorimo o unutrašnjim svijetovima i okolnostima u kojima su nastajali, a koje povezuje postojanost i trajanje u vremenu. Izložba grafika Kristine Čepkenović Karlsen inspirisana je zvukom norveškog džez-muzičara Helge Andreas Norbakken.

Tragovi koje vrijeme ostavlja tiču se rada u grafici, obuhvaćene nazivom “Šaptaj vremena” gde je sličnost procesa stvaranja zvuka i štampanja grafike u središtu interesovanja.

Traganje za identičnim trenucima i kontrastima u individualnom stvaranju kroz proces rada, polazište je za nove načine izražavanja i stvaranja grafike.

Način na koji on svira ima direktne reference na komunikaciju između ljudi. Ova forma dijaloga je zajednička i u tome je nađen novi zajednički izraz kroz grafiku i zvukove bubnjeva. Ne radi se o ilustraciji muzike bubnjara, već o načinu interpretacije njegovog govora koji je jedinstven. To je razgovor koji sadrži reakcije i pitanja.

Jedan dio radova štampan je na kaligrafskom papiru iz Kine, čime se naglašava još jedna veza između pokreta ruku kroz pisanje kaligrafije i pokreta ruku tokom sviranja.

Fragmenti kroz vrijeme, tragovi, istorija… su elementi koji su zastupljeni i koje predstavljam u projektu “Šaptaj vremena”.

Igor Čepkenović. Rođen je u Kosovskoj Mitrovici 1990. godine.

Diplomirao je 2012. godine na Fakultetu umjetnosti Priština-Kosovska Mitrovica, odsijek vajarstvo u klasi profesora Peka Nikčevića. Na istom fakultetu 2015. godine završava master studije.

Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi i umjetničkih kolonija. Živi i radi u Lipljanu.

O izložbi…

Savremena umjetnost već duže vrijeme u sebi sadrži mnoštvo medijskih razlika koje joj odreda služe da što bolje reprezentuje napore na putu do kvalitetnog umjetnikovog ostvarenja.

Društvene okolnosti umjetniku uglavnom idu na ruku, naročito u slučaju kada crpi angažovanu liniju umjetničkog izraza. Ipak, često takvi uslovi govore koliko je još preostalo posla u vizuelizaciji pokreta i daljeg stvaranja.

Rezultat vajarskih istraživanja koji se kreću u domenu obrade forme u punim materijalnim vrijednostima, u prepoznatljivim pokretima i vertikalama oslonjen na neospornim domašajima zvuka. U susretu tri i više dimenzija, ovaj umjetnik predstavlja stilizovane simbolične forme igre i pokreta. Poštovanje materijala i njegovo dovođenje do perfekcije i u savršen sklad sa idejom o obliku, predstavlja spoj čulnog i racionalnog.

On modeluje svoja razmišljanja, igru, pokret, zvuk i svjedoči o fenomenu stvaralačke postojanosti i otpornosti savremene skulpture.

Izložba u Umjetničkom paviljonu će biti otvorena do 26.10. ove godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 5 =