Izložba „Svesvrstani“ na Cetinju

Digitalno-umjetnički projekat Uroša Krčadinca pod nazivom “Svesvrstani”, biće predstavljen u utorak, 25. aprila u 20 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u okviru XI Fluid dizajn foruma. Izložba u organizaciji i produkciji Narodnog muzeja Crne Gore i NVU FLUX biće otvorena do 19. maja.

Projekat je započet na međunarodnoj umjetničkoj rezidenciji “They: Live – student lives revealed through context-based art practices”. Rezidenciju je podržala Kreativna Evropa u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. Kasniji razvoj projekta podržali su Drugo more iz Rijeke i Kontejner iz Zagreba. Projekat je do sada izlagan u Galeriji DKSG u Beogradu, Galeriji Filodrammatica u Rijeci i Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu. Nakon Cetinja, u planu je izložba u Sarajevu.

Kao AI sistem otvorenog koda za automatizovan dizajn zastava, Svesvrstani vizuelizuju fraktalnu i fragmentarnu prirodu naših digitalnih života i postavljaju pitanja o društvu čije identitete usmjeravaju algoritmi. Softverski sistem je napisan u Pythonu (back-end) i JavaScriptu (front-end). Srce programa čine sistemi statističkih distribucija za mapiranje semantike na grafiku. Ideje i pojmovi (piratsko, balkansko, libertarijansko, ekološko, inselsko, mračno, ljubavno, itd) mapiraju se na grafičke elemente (boje, layoute, simbole, nove oblike, itd).

Kao beskonačna ideološka mašina, Svesvrstani postavljaju tri pitanja: Kako zastave rade i kako nas politički fragmentišu, kako AI algoritmi rade i kako nas ekonomski fragmentišu i kako klasična binarna logika radi i kako nas egzistencijalno fragmentiše?

Algoritam se prilagođava pojedinačnom identitetskom potrošaču: za jednog će generisati pomorsko-balkansko-libertarijanski identitet, za drugog slovensko-klerikalno-veganski, za trećeg antivaksersko-anarhopravoslavni, za četvrtog pank-vojvođansko-inselski, za petog evropsko-njuejdž-sumatraistički. Identiteti se umnožavaju fraktalno, ad infinitum, do u beskraj. Populacije simbola razmnožavaju se poput internet mema ili Darvinovih zeba. Algoritmi su svesvrstani, a identiteti se umnožavaju fraktalno. Zastava se udvaja, još jednom, pa još jednom, kao matematički fraktal. Da li je to svijet u kojem živimo? Ideologija sa džojstikom. Fraktalni brendovi. Fraktalni profili. Fraktalne nacije. Fraktalni pojedinci.

Ketrin Hejls se zapitala: Postajemo li kodovi koje ukucavamo u računare? Boris Buden je rekao: Identitet je kost za glodanje koji vam uvale prije nego vas oderu do gole kože. Pjesnik Rumi je pevao: Nikakav barjak. Jedino ljubav. Jedino jarbol za barjak, i vjetar. Ali nikakav barjak. A zen pjesnici bi dodali:

To što se vijori, da li je to zastava ili vjetar?

Nijedno: vijori se tvoj um.

Kako se vijore naši umovi?

Uz Uroša Krčadinca, na ovom projektu radili su Maida Gruden, koordinatorka rezidencije, kustoskinja i urednica likovnog programa DKSG, Andrija Stojanović, producent i koordinator projekta, Ana Pinter, rediteljka i koreografkinja, Lav Mrenović, kustos, kao i Jelena Pejović, grafička dizajnerka. Tehnička i programerska podrška: Miloš Rančić, Jacques Laroche i Antonije Petrović. Kustos izložbe na Cetinju je istoričar umjetnosti Miloš Marjanović.

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umjetnik, doktor informatike, autor i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvata programiranje, pisanje, animaciju i kartografiju. Istraživačke radove objavio je u najboljim IEEE časopisima, dok je umjetničke radove izlagao na brojnim izložbama, festivalima i konferencijama u zemlji i inostranstvu. Kao edukator i javni predavač, osmislio je i održao preko 100 javnih predavanja, tribina i radionica. Imao je 5 samostalnih izložbi. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Trenutno radi kao vanredni profesor digitalne umjetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Takođe radi kao istraživač-saradnik Laboratorije za primijenjenu vještačku inteligenciju Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, kao gostujući nastavnik na Odsjeku za nove likovne medije Akademije umjetnosti u Novom Sadu i kao putujući edukator u raznim formalnim i neformalnim kontekstima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 3 =