Izložba ukrajinskog umjetnika Ivana Marčuka u Narodnom muzeju


Jubilarna izložba poznatog ukrajinskog i međunarodno priznatog umjetnika Ivana Marčuka biće otvorena u petak, 15. oktobra u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Izložbu organizuju Narodni muzej Crne Gore, Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, uz podršku Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, povodom 85 godina od umjetnikovog rođenja i uključuje 48 djela iz različitih perioda njegovog stvaralaštva.

Izložba je osmišljena tako da upozna crnogorsku publiku sa radom ovog velikog umjetnika, čije se djelo izučava u školama i fakultetima i kome je posvećen muzej koji se trenutno stvara u Kijevu, prema ukazu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Tim povodom, u Narodnom muzeju je organizovana konferencija za novinare na kojoj su govorili kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Snežana Ivović, otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalia Fialko, predsjednica ADRUM-a Tatiana Kolešničenko i umjetnik.

Kustoskinja izložbe Snežana Ivović kazala je da bogati stvaralački opus Ivana Marčuka broji oko pet hiljada radova, od kojih se mnogi nalaze u svjetskim muzejima kao i privatnim kolekcijama.

– Umjetnik se predstavio kroz 14 ciklusa, tzv. „14 Marčuka“. Na izložbi će biti prezentovano 48 radova iz nekoliko faza. Nazivi specifičnih umjetničkih cjelina, kao što su: „Glas moje duše“, „Bijela planeta“, „Novi izrazi“, „Nagovještaji boja“, „Pogled u beskonačnost“, koje karakteriše raznovrstan stilski i tematski dijapazon, svjedoče o velikim ostvarenjima i snazi promjena kroz koje je umjetnik prolazio – kazala je Ivović.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Natalia Fialko, iskazala je zadovoljsto otvaranjem izložbe genija ukrajinske savremene umjetnosti.

– Ovo je za nas jako značajan događaj jer pokušavamo da što bolje upoznamo crnogorsku javnost sa umjetnikovim stvaralaštvom, sa savremenom ukrajinskom umjetnošću i da upoznamo crnogorsku publiku sa ukrajinskom kulturom. Crna Gora i Ukrajina su dvije zemlje koje imaju dugu istoriju prijateljskih odnosa i upravo smatramo da su kultura i umjetnost veze koje mogu da doprinesu uzajamnom poboljšanju odnosa između dvije države – kazala je Fialko.

Predsjednica ADRUM-a, Tatiana Kolešničenko, kazala je da njihova organizacija ima veliko iskustvo u realizaciji zajedničkih projekata na području kulture sa Crnom Gorom.

– Srećna sam što otvaramo izložbu najznačajnijeg umjetnika iz Ukrajine u najznačajnijem crnogorskom muzeju. Zahvalni smo Anastaziji Miranović sa kojom smo pokrenuli ovaj projekat i srećni smo što je njegova realizacija došla do kraja. Slikarstvo jeste umjetnost koja ne zahtijeva prevod i sigurna sam da ćete bolje upoznati ukrajinsku dušu preko slika Ivana Marčuka i da će čestica ukrajinske duše, kroz njegove slike, zauvijek ostati u Crnoj Gori – istakla je Kolešničenko.

Ivan Marčuk je kazao da su ga upravo slike dovele u Crnu Goru i da, kroz svoju umjetnost, pokušava da predstavi Ukrajinu širom svijeta.

– Glavni cilj mog rada je da budem jedinstven. Kada sam završio školovanje osjetio sam izuzetnu slobodu. To je bio rođendan potpuno novog umjetnika Ivana Marčuka. Kada sam uradio prve slike postavio sam sebi pitanje: Šta ja to radim? Kako mogu da okarakterišem svoj rad? Tako je nastao prvi ciklus mojih radova „Glas moje duše“. I tako sam počeo da tražim sebe u različitim oblicima. Od te zbirke počelo je da raste drvo sa puno novih grana. Drvo je poraslo i nastalo je već 14 novih malih Marčuka – kazao je umjetnik i dodao kako je na ovoj izložbi predstavljeno nekoliko umjetnika, nekoliko Marčuka.

Ivan Marčuk, dobitnik je Nacionalne nagrade Ukrajine “Taras Ševčenko” i jedini je ukrajinski umjetnik koji je primljen u “Zlatni esnaf” Rimske akademije moderne umjetnosti. Britanski list “Dejli telegraf”, 2007. godine, uvrstio ga je među sto genija čovječanstva, koji stvaraju multidimenzionalnu sliku modernog svijeta i, budući ispred svog vremena, oblikuju trendove i izgled postindustrijske civilizacije. Marčuk je dobitnik mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada, uključujući nagradu predsjednika Ukrajine, povodom obilježavanja 30-godišnjice nezavisnosti zemlje “Nacionalna legenda Ukrajine”.

Ivan Marčuk nesumnjivo zauzima posebno mjesto među najvećim umjetnicima našeg vremena, on i dalje ostaje najmanje otkriven, a njegova postignuća nisu istražena i opisana. Naučna istraživanja posvećena Marčukovim radovima nisu srazmjerna njegovoj ulozi u globalnoj umjetnosti.

Posjetioci će moći da se upoznaju sa inovativnim „marčukovskim“ kreativnim metodom, koji je iz korijena promijenio poglede na mogućnosti stvaranja savremene vizuelne umjetnosti. Radi se o potpuno originalnoj tehnici – “pl’ontanizm” (zamršenost). Danas je termin “pl’ontanizm”, obogativši rječnik međunarodne umjetnosti, postao definicija svega jedinstvenog Marčuku, sistema kreativnog razmišljanja i posmatranja svijeta

Ivan Stepanovič Marčuk rođen je 12. maja 1936. godine u selu Moskalivka, u Ternopiljskoj oblasti, u tkačkoj porodici. Od 1951. do 1956. godine učio je školu primijenjenih umjetnosti u Lavovu – Odsjek za dekorativno slikarstvo. Nakon odsluženja vojske, nastavio je studije na Odsjeku za keramiku Lavovskog instituta za primijenjenu umjetnost, na kojem je diplomirao 1965. Od 1965. godine živio je i radio u Kijevu u Institutu za supertvrde materijale Akademije nauka SSSR-a. Od 1968. do 1984. godine radio je u kreativnoj produkciji studija Udruženja “Umjetnik” Umjetničkog fonda SSSR-a. Bez zvaničnog priznanja Ukrajine i bez prijema u Zajednicu umjetnika, Marčuk je stekao slavu kao neformalni vođa ukrajinskog umjetničkog andergraunda. Godine 1988. emigrirao je u Australiju, potom je živio u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je doživio značajno priznanje. 1990. godine, Marčuk je posjetio Ukrajinu, kada je održao prvu zvaničnu izložbu u Kijevu (Ukrajinski državni muzej likovnih umjetnosti, danas – Nacionalni muzej umjetnosti Ukrajine). Godine 1997. dobio je nacionalnu nagradu “Taras Ševčenko”, da bi se 2001. konačno vratio u Ukrajinu. Međunarodna akademija savremene umjetnosti u Rimu primila ga je, 2006. godine, u “Zlatni esnaf” i izabran je za počasnog člana Naučnog savjeta. U oktobru 2017. godine, britanski časopis “Dejli Telegraf” ga je uvrstio među “Sto genija našeg vremena”. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 11. juna 2021. godine potpisao Uredbu o osnivanju muzeja i kulturnog centra savremene umjetnosti Ivan Marčuk. Godine 2021. dobio je specijalnu nagradu predsjednika Ukrajine – “Nacionalna legenda Ukrajine”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × three =