Izložba Umjetničke kolaborativne grupe Dim Tim u Galeriji 96 u Prijedoru

 

 

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim se treći put ove godine susreće sa Prijedorom. 

Prvi put kao laureat prestižne nagrade”Paola de Maninkor”. Koncept za mural Grad površine 180 m2 se zasniva na ciklusu naših slika Metamorfoze ili  Alibi za retoriku utopijske arhitekture. To je paradigma težnje čovjeka da izgradi idealni grad, odnosno utopijsku viziju kojom se mapiraju i osvajaju prostori i gradovi u kojima je utopija „moguća“.

Drugi put učešćem na Prvom internacionalnom bijenalu radova na papiru u Muzeju Kozara sa četiri digitalno manipulisane fotografije. To su grafičke multiplikacije aktuelnih motiva koje svaka na svoj način relativizuje značenjski  proces.

I treći put, Dim Tim u Prijedoru u Galeriji 96 slavi jubilej, svoju desetu samostalnu izložbu “X”na kojoj izlaže slike, skulpture, kolaže, fotografije i instalacije. 

 

poster-za-izlozbu

izlozba-dim-tim-1

 

Sažimajući svoj opus, gestovima i pristupom problematizuju se neka od najaktuelnijih pitanja današnjice: Globalizacija, kloniranje, otuđenost i ljudska glupost. Takođe postavlja se pitanje o poziciji umjetnosti i umjetnika u ovim turbulentnim vremenima, a tu je i zapitanost o samoj svrsi umjetnosti.

Dim Tim je sve svoje reprezentativne cikluse slika od Metamorfoza, preko ciklusa Crypto i Postwar do poslednjeg  Grad, izgradio oko jednostavne forme kocke – utopijskog, istorijskog i operativnog modula, vektora utopijske arhitekture. 

 

 

pandorina-kutija

sedam-svitaka-m

trojan-horse

balkan-gambit

celi-svet-je-kocka

homage-to-zaha

orden

otvaranje-izlozbe-x-u-galeriji-96-u-prijedoru-2m

otvaranje-izlozbe-x-u-galeriji-96

otvaranje-izlozbe-x-u-galeriji-96-u-prijedoru-4

otvaranje-izlozbe-x

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + eleven =