Izvedena predstava „Šćeri moja“ na „Našim danima“ u Beogradskom dramskom pozorištu


U Beogradskom dramskom pozorištu 30. marta izvedena je predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić, u okviru mini festivala „Naši dani“. Predstava koja se na kartu više igra već sedmu sezonu u Crnogorskom narodnom pozorištu i koja je višestruko nagrađivana izazvala je nepodijeljeno oduševljenje beogradske publike.

Pisac komada „Šćeri moja“ Maja Todorović istakla je u razgovoru nakon izvođenja predstave da je dramu napisala sa 25 godina kada je naišla na podatake o velikom broju žena koje u Crnoj Gori vrše selektivne abortuse. „Tražila sam ključ i način da se bavim ovom temom koja je i dalje jako važna i aktuelna. Nadam se da i trajanje ove predstave doprinosi mijenjaju svijesti o ovim pitanjima“, rekla je Todorović.

Božo Koprivica, pisac i dramaturg istakao je da je predstavu gledao prije nekoliko godina. „Vidim da je izdržala probu vremena,  našao sam neke druge kvalitete koje možda tada nisam uočio. Napraviti od ovoga farsu a postaviti ozbiljna promišljanja koja se tiču tog ženskog pitanja,  i preći iz farse u melodramu na kraju, to samo mogu da izvedu majstori, i to glumački majstori. I u ovoj predstavi Mirko Vlahović je pokazao koliko je veliki glumac“, rekao je Koprivica.

Rediteljka Ana Vukotić naglasila je da je motiv za rad na ovoj predstavi i nešto što je pokretalo tokom čitavog procesa rada zapitanost šta bi se desilo da je kralj Nikola donio odluku da Zorka bude vladarka, koliko bi naša istorija, istorija ovih prostora bila drugačija. Vukotić je izrazila zadovoljstvo što predstava traje već sedam sezona i van matične scene izaziva interesovanje i razumijevanje publike.

Glumica Varja Đukić podsjetila je da je predstava veoma uspješno  izvedena i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. „Sada prvi put igramo u Beogradu i čujemo kako publika reaguje na ove teme koje su vrlo angažovane a ženske, što je zanimljivo, koliko se mi „miješamo“ u politiku, koliko smo aktivne i koliko aktivno promišljamo svijet. U tom smislu možda je ženska priroda u Crnoj Gori malo pojačana, jer smo zaista vrlo odgovorne za ono što je cijeli društveni kontekst“, kazala je Đukić.

Glumac Mirko Vlahović istakao je da sa istim zadovoljstvom igra ulogu knjaza Nikole već 7 godina, a izvođenje u BDP-u posvetio je glumcu Marku Živiću.

Predstavljanje CNP-a publici Beogradskog dramskog pozorišta biće završeno izvođenjem predstave „Bladi mun“ po tekstu i u režiji Ane Đorđević  31. marta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + 6 =