Izvedena predstava ,,Ukroćena goropad” na RUTA GRUPA TRIGLAV festivalu u  Sarajevu


Predstava ,,Ukroćena goropad”, koju je po tekstu Vilijema Šekspira, režirao Dejan Projkovski izvedena je pete večeri Regionalne unije teatara – RUTA GRUPA TRIGLAV festivala u  Sarajevu.

– Mogu reći da sam zaista zadovoljan odzivom i reakcijama publike koja je sa nekoliko aplauza  i na kraju ovacijama, nagradila učesnike predstave. Domaćini su bili na nivou što se tiče gostoprimstva  i svih elemenata prijateljstva koje tradicionalno gajimo sa Kamernim teatrom 55 i Narodnim pozorištem Sarajevo koje nam je otvorilo svoja vrata i omogućilo da na njihovoj sceni odigramo predstavu. Utisci su da je publika, kako i kod nas, tako i u Sarajevu, željna dobrih pozorišnih predstava što pokazuju divnim reakcijama. Moram da napomenem i da je u publici bilo mnogo eminentnih ljudi iz svijeta pozorišta i filma koji nisu krili oduševljenje predstavom, što su i pokazali u izjavama i razgovorima za medije – kazao je umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević.

Sjajne reakcije publike potvdio je i glumac Lazar Dragojević:

–  Sarajevska publika nam je dala krila za našu igru. Publika i mi smo disali kao jedno. Mislim da nam je ovo najbolje igranje do sad. Ponosan sam što sam bio djak sarajevske Akademije glume i hvala Sarajevu na još jednoj divno provedenoj noći. “Bilo gdje da krenem o tebi sanjam, putevi me svi tebi vode, čekam s’ nekom čežnjom na svjetla tvoja, Sarajevo ljubavi moja” – zaključio je glumac Lazar Dragojević

Glumac Omar Bajramspahić ističe da se uvijek rado vraća sarajvskoj piblici:

– Prvi put sam igrao u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Uvijek se lijepo vratiti u Sarajevo. Hvala Gradskom pozorištu iz Podgorice i Kamernom teatru 55, odnosno RUTA GRUPA TRIGLAV FESTIVALU, na prilici da igramo ovako veliki komad u Sarajevu. Srećan što sam imao priliku da radim sa svim ovim ljudima na čelu sa Dejanom Projkovskim. Vilijem Šekspir je veliki izazov, pa je i veća odgovornost. Kao Wimbledon u tenisu. Hvala Sarajevo! Idemo dalje, Bitolj, pa Čortanovci – izjavio je glumac Omar Bajramspahić.

Pored Dragojevića I Bajramspahića u predstavi igraju:

Festival RUTA Grupa Triglav, na sceni Kamernog teatra 55, 20. juna, svečano je otvorila predstava Beogradskog dramskog pozorišta ,,Plastelin” u režiji Marka Torlakovića. Sarajevskoj publici se 21. juna Mestno gledališče ljubljansko predstavilo sa komadom ,,Jazz”, u režiji Nejca Gazvoda. Dramski teatar Skoplje je dan kasnije, 22. juna izveo predstavu ,,Diši”, u režiji Dimče Nikolovski, Kazalište Ulysses 24. juna monodramu ,,Zemlja vukova” u režiji Gale Nikolić. Festival zatvara predstava Kamernog teatra 55 ,,Žaba” u režiji Elmira Jukića.

Festival RUTA Grupa Triglav predstavlja mrežu partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koja ima za cilj otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regiji, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 5 =