JAM 2023 – Koncert džez pijaniste Adisa Sirbubala


Koncert džez pijaniste iz Sarajeva Adisa Sirbubala biće održan u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2023” u srijedu, 12.aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

Repertoar koncerta činiće kombinacija autorskih i tradicionalnih kompozicija.

Adis Sirbubalo je rođen 1980. godine u Foči. Počeo je da svira harmoniku sa devet godina. Srednju muzičku školu završio je u Sarajevu, gdje je maturirao na odsjeku za harmoniku. Godine 2007.godine stekao je diplomu na prestižnom muzičkom Koledžu Kolumbija (Columbia College) u Čikagu kao instrumentalista na džez odsjeku za klavir. Tokom studija učestovao je na italijanskom džez festivalu “Sant’Anna Aressi” gdje je pohađao dvosedmični kurs kod savremenih umjetnika kakvi su Rosko Mišel (Roscoe Mitchell) i Entoni Brekston (Anthony Braxton). Sarađivao je sa američkim džez muzičarima među kojima su Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. Dobitnik je nagrada za najbolje solo izvođenje na džez festivalima “Elmhurst” i “Notre Dame”.

Premijernim klavirskim solo koncertom u sarajevskoj Vijećnici otvorio je “Jazz Fest Sarajevo” 2020. godine. Snimak koncerta objavljen je kao album u izdanju izdavačke kuće “Gramofon” iz Sarajeva. Repertoar njegovog solo koncerta čini kombinacija autorskih i tradicionalnih kompozicija, prvenstveno sevdalinki koje Adis prezentuje na instrumentu neuobičajenom u bosansko-hercegovačkoj tradicionalnoj muzici. Muzika Adisa Sirbubala nije samo eklektična, niti je samo još jedna fuzija, nego organska autorska cjelina koja dolazi iz različitih pravaca i izvora, bez obzira da li svira autorske kompozicije ili tradicionalne.

Drugi solo album snimio je u dvorani Cankarjevog doma u Ljubljani 2021. godine koji je premijerno predstavio na Jazz Festivalu u Ljubljani naredne godine. Sa svojim solo repertoarom Adis Sirbubalo nastupio je na muzičkoj konferenciji Beyond Europe SARAJEVO 2022. U sklopu Pop Art Festivala Sarajevo, 2002, Sirbubalo je izveo audio-vizuelni performans pod nazivom “Double Entendre”, zajedno sa ilustratorom Enisom Čišićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 4 =