JAM 2023 – Sašo Popovski trio feat. Olivier Samouillan


Jedan od najistaknutijih makedonskih džez gitarista i kompozitora Sašo Popovski gostovaće sa svojim trijom u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2023” u utorak, 25.aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović“ u 20 sati.

Triju će se na koncertu pridružiti francuski multiinstrumentalista i kompozitor Olivije Samujan (Olivier Samouillan) koji je dugogodišnji saradnik Popovskog.

Sašo Popovski je vodeći makedonski džez gitarista i kompozitor sa velikim brojem koncertnih nastupa u regionu i Evropi. Nastupao je na međunarodnim džez festivalima u Skoplju, Nišu, Valjevu, Petrovcu, Roćeli, Sankt Petersburgu. Radio je sa mnogim poznatim džez umjetnicima, uključujući Tonija Kitanovskog, Oskara Salaša, Milčo Levijeva, Dejva Vilsona i Goce Mićanova. Bavi se i pedagoškim radom – duži niz godina predaje džez gitaru na Muzičkoj akademiji Univerziteta “Goce Delčev” u Štipu gdje je trenutno angažovan i kao šef odsjeka za džez. U dosadašnjoj karijeri Popovski je kao lider benda snimio pet albuma sa raznim makedonskim i inostranim muzičarima. Autor je mnogih solo kompozicija i muzike za film i pozorište. Njegov aktuelni džez trio čine iskusni kontrabasista Ivan Bejkov i mladi i popularni bubnjar Viktor Filipovski. U ovom sastavu Popovski je snimio album “Fallen Land”, u izdanju SJF Records (Skopje Jazz Festival Label). Muzika Saše Popovskog ima čiste linije, složene strukture i razvijenu maštu. Ritmički i melodijski podsjeća na orijentalne obrasce, što ga čini pomalo mističnim, ali ne i hermetičnim. Svoje kompozicije stvara oko jasnih i prijemčivih melodijskih linija. Na albumu “Fallen Land” možemo pronaći najbolje od savremene džez muzike sa Balkana.

Po riječima Džordža Si. Glasera, kritičara časopisa “Jazz Sindicate”, svaka numera sa albuma Fallen Land je sastavljena od kratkih improvizacionih avantura sa elementom zagonetne misterije koju nikada ne možete sasvim da riješite. Sašo koristi tehnike slajd gitare, koje su majstorski korišćene za stvaranje melodija i harmonijskih linija koje prate njegov gitarski rad na albumu.

Francuski multiinstrumentalista i kompozitor Olivije Samujan (Olivier Samouillan) svoje džez obrazovnje je stekao na Muzičkoj akademiji Berkli u Bostonu. Pored različitih i intenzivnih aktivnosti kao izvođač, redovno komponuje za film i televiziju. Osnivač je sopstvene izdavačke kompanije “Art Melodies”, specijalizovane za pokretne slike. Kao kompozitor, od 2004. godine, sarađuje sa izdavačkom kućom “Cezame”.

Nakon Podgorice, Sašo Popovski trio nastupiće 26.aprila u Tivtu (zdrada DTV Partizan) u 20h.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × two =