Janja Raonić – Penelopa u tranziciji

 

 

 

Janja RaonicJanja Raonić, dobitnik nagrade „Mladi Dis” za 2005. godinu, rođena je 28. decembra 1987. u Pljevljima, u Crnoj Gori. Završila je Medicinski fakultet u Podgorici 2012. godine.

Poeziju objavljuje u više listova i časopisa: bila je finalista Limskih večeri poezije, Priboj, 2003. godine, dobitnica 2. nagrade na konkursu „Radule Željko Damjanović” za 2004. godinu u Plužinama, kao i 3. nagrade za mlade pjesnike „Risto Ratković” u Bijelom Polju u 2004. godini. Nagrađena je i „Banatskim perom” – Žitište 2004.

Janja Raonić dobitnica je i prve nagrade dnevnog lista „Pobjeda” za haiku poeziju, kao i 2. nagrade Haiku kluba „Aleksandar Nejgebauer” u Novom Sadu.

Za rukopis „Penelopa u tranziciji” Janja Raonić prvo je dobija nagradu „Mladi Dis” na 42. Disovom proleću u Čačku u maju 2005. godine, a potom i nagradu Fonda „Dejan Mančić” u Nišu. Nagrada obadvije fondacije je štampanje prve pjesničke knjige mladog autora, pa Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i Fond „Dejan Mančić” zajednički objavljuju prvjenac Janje Raonić.

 

 

Penelopa u tranziciji - Naslovna

Penelopa u tranziciji - Impresum

 
 

“Ja sam samo strma linija
Na tvome dlanu.
Ja sam kao bebine oči.
Manžeta na tvom rukavu.
Spavajući promašila
Pet stanica do cilja.
Ne znam dužinu Kineskog zida
Niti koliko dugo se putuje do Beča
Ali brojim sve raskrsnice koje
Vode do kuće u kojoj još čuvaš nas”.

 

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU
DA OTVORITE 
SADRŽAJ ZBIRKE

Penelopa u tranziciji - Naslovna