JU Centar za kulturu Tivat – Pozorišna predstava  “Hasanaginica“


Srijedu 16, četvrtak 17. i petak 18. avgust

Centar za kulturu Tivat

POZORIŠNA PREDSTAVA  “ HASANAGINICA“

Tekst : Ljubomir Simović
Režija : Jagoš Marković
Igraju : Kristina Obradović,  Branimir Popović, Aleksandra Nikolić, Sandra Bugarski, Nebojša Kundačina, Aleksandar Srećković, Miša Obradović, Momčilo Otašević, Emir Ćatović i Miloš Pejović. 

Ljetnja pozornica u 21 čas

U okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorija 2023 tivatska publika će imati priliku da pogleda pozorišnu predstavu “Hasanaginica” u srijedu 16.avgusta, četvrtak 17.avgusta i petak 18.avgusta, na Ljetnjijpozornici sa početkom u 21 čas.

Ono čega se vrlo dobro sjećamo iz srednje škole je slovenska antiteza na samom početku ove tragične balade u kojoj nam narator ukazuje na bijelu boju šatora Hasan-age, tj. na nevinost njegove vjerne ljube, koja zbog patrijarhalnog vaspitanja, ljubomornog muža i pravila Kurana ne smije da izađe iz kuće i posjeti svog gospodara što «boluje od ljutijeh rana». Od početka pa do samog kraja ove tragedije mi smo svjesni kakva se nepravda dešava ženi i majci Hasanaginici, koja biva moralno, mentalno i fizički uništena zbog civilizacije u kojoj živi i gdje muški princip kroji sudbinu žena i uzima pravo i ulogu Boga da odlučuje o tuđim životima.

“Hasanaginica je DNK sveg našeg bola, naše tuge i naših ljubavi. Ovo je prava antička tragedija stavljena na naše prostore i u naš mentalitet, a ovo što smo mi pokušali napraviti je omaž tom velikom dramskom djelu i njegovoj neprolaznoj ljepoti“  – Jagoš Marković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =