JU Muzeji i galerije Podgorice – Otvorena izložba slika Milovana Mikija Radulovića


U utorak, 12.03.2019.godine u galerijskom izložbenom prostoru JU Muzeji i galerije Podgorice, otvorena je izložba akademskog slikara Milovana– Mikija Radulovića. Na izložbi su prezentovana 62 rada nastala tokom 2018. godine.

Izložbu je otvorila i o umjetničkom stvaralaštvu Mikija Radulovića, govorila
istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, rukovoditeljka Sektora Moderne galerije.


Milovan – Miki Radulović rođen 1947. godine u Nikšiću. Završio Pedagošku akedemiju u Nikšiću 1972.godine, grupa likovno vaspitanje. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu  1977.godine u klasi prof. Miloša Bajića. Magistrirao na istom fakultetu kod prof. Radenka Miševića 1980.godine. Član ULUCG-a od 1987. godine. Pripadao umjetničkoj grupi ”Generacija 9” . Priredio oko  30 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Nikšić, Podgorica, Beograd, Novi Sad, Skoplje, Pančevo, Rijeka, Trst, Bar, Herceg Novi, Bari, Rim, Pariz i dr. Dobitnik je više stručnih nagrada, među kojima nagrada Oslobođenja grada Nikšića. Bavio se pedagoškim radom kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji u Nikšiću. Bavi se slikarstvom, akvarelom i crtežom.

Dobitnik nagrada:

– Otkupna nagrada na Septembarskom likovnom salonu, Nikšić, 1981, 1982, 1983.

– Nagrada za slikarstvo na Cetinjskom salonu jugoslovenske likovne umjetnosti 13. novembar, Cetinje, 1982

– II nagrada za crtež na izložbi savremeni crnogorski crež mladih, Podgorica, 1983.

– Nagrade Hercegnovskog zimskog salona, 1983.

– Otkupna nagrada na izložbi ULUCG, Podgorica, 1984.

– Velika plaketa ,,Zlatno pero’’, Beograd, 1985.

– Nagrada Oslobođenja grada Nikšića, 2003.

– Nagrada Lubarda, Milunović, Stijović, ULCG, Podgorica, 2011.


Najznačajnije samostalne izložbe:

1972.
Nikšić, Galerija Centra za kulturu;
Skoplje, Golerija KORA
Novi Sad, Galerija centra za kulturu;
Kula, Gradska galerija

1980.
Beograd, Galerija FLU

1983.
Podgorica, Umjetnički paviijon

1984.
Podgorica, Galerija Doma omladine “Budo Tomović”

1986.
Beograd, Galerija Doma JNA
Nikšić, Galerija Forum

1987.
Pančevo, Galerija Olgo Petrov
Rijeka, Galerija Mladost
Podgorica, Moderna galerija

1988.
Rijeka, Galerija Jugoagent;
Trst, Galerija Ars

1992.
Bar, Galerija Velimir A. Leković

1996.
Podgorica, Moderna galerija

1998.
Herceg Novi, Galerija Josip Bepo Benković
 
1999.
Herceg Novi, Galerija Sye Raider

2000.
Nikšić, Galerija Forum

2001.
Podgorica, Umjetnički paviljon

2002.
Nikšić, Galerija Nikola I

2003.
Podgorica, Umjetnlčki paviljon

2004.
Tivat, Galerija Buća-Lukovac

2005.
Kotor, Galerija Ticijan

2006.
Podgorica, Umjetnlčki paviljon
Nikšić, Galerija Nikola I

2008.
Podgorica, Galerija Centar

2009.
Podgorica, Umjetnlčki paviljon

2010.
Petrovac, Crvena komuna
Bar, Dvorac kralja Nikole

2011.
Herceg Novi, Galerija Sue Ryder

2012.
Podgorica, Umjetnlčki paviljon

2014.
Podgorica, Galerija Centar
Nikšić, Galerija Nikola I

2018.
Nikšić, Galerija Nikola I


DIO IZLOŽENIH RADOVA

(kliknite na sliku za uvećani prikaz)


U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić je za umjetničko stvaralaštvo Milovana Mikija Radulovića zapisala sljedeće:

“Miki Radulović svoju izražajnost temelji na primarnosti likovnog postupka – na strukturalnoj jezgrovitosti i na redukovanosti forme, a neposrednost izraza na krajnjoj pročišćenosti likovnih sredstava, svedenih na gotovo čistu elementarnost. Osnovna izražajna sredstva su boja i linija. Spojene u kolorističko-linearni i narativno-simbolički sklop one vibriraju prostorima ovog slikarstva po diktatu mašte ili možda nekog dalekog sjećanja. Pričajući priču i prepuštajući se slobodi stvaranja ruralnih pejzaža u kojima se nalaze kuće, naznake ljudskih figura, životinje, umjetnik nas uvodi u jedan poseban svijet. Figure, uprošćene do simbola i znaka, posjeduju izvjesnu statičnost. One zrače posebnom neposrednošću, iskrenošću, kao i blagom dozom naivnosti.

Recentnim radovima predstavljenim na ovoj izložbi nastavlja se umjetnikovo promišljanje o bitisanju čovjeka. U mnogočemu izloženi radovi nastavljaju se na ranije autorove cikluse -ponajprije po morfologiji, pristupu i tretmanu likovnih elemenata, ali i po poetici i utisku, koji uvijek nosi odlike nesputanosti i gotovo djetinje zaigranosti. Raspon kolorita, u kojem često nalazimo crvenu, bijelu i crnu, bogat je rasterisanim kontrastima i tonovima. Umjetnik onirički niže slojeve kojima gradi razigrane, ali stabilne kompozicije. On sa lakoćom vlada prostorom, materijom, bojom, igrom svjetlosti i sjenke. Upravo je igra ono što njegovim radovima daje posebnost i dah svježine, neposrednosti i inovacije koji pomjeraju posmatračevu dušu ka novim prostorima. Nenametljivo i suptilno, Radulovićevi radovi otvaraju vrata kroz koja sagledavamo prostore koji su nam bili skriveni. Osvjetljavajući kutke u kojima je sakrivena magija, emocija i ljepota, umjetnik usmjerava tačku posmatranja ka novim horizontima.

U ovim radovima karakteristična je ekspresivnost i gestualnost poteza, međutim, i neka posebna profinjenost. To je svijet slika u kojem ima metafora i simbola, poetike i metafizike, mistike i kontemplacije, fantazije, ali i lirske apstrakcije. Takođe, mjesto čuvanja vlastite istorije, svojih uspomena i svojeg trajanja. Zato za autora umjetnost ima egzistencijalnu vrijednost, jer definiše njegovu ličnost, kao i realnost njegovog postojanja u prostoru i vremenu. U tom kontekstu, za ukupno stvaralaštvo Mikija Radulovića može se zato reći da predstavlja specifičnu vizuelnu arhivu emocija i sjećanja autora, kao i spremište segmenata njegovog životnog puta. Tu su pohranjeni vizuelni zapis njegovih misli i želja, nedoumica, snova i iskustava, traganja i nalaženja”.