JU Muzeji i galerije Podgorice – Retrospektivna izložba mr Milke Vujović

U četvrtak, 28.marta 2019. godine, u 20h u galerijskom prostoru JU Muzeji i galerije Podgorice, u ul.Marka Milljanova br.4 će biti otvorena retrospektivna izložba akademske likovne umjetnice mr Milke Vujović.

Mr Milka Vujović  će podgoričkoj likovnoj publici predstaviti slike i grafike iz različitih perioda njenog tridesetogodišnjeg stvaralaštva. Izložbu će otvoriti sekretarkaSekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović. Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić potpisuje uvodni  tekst u katalogu. Ona je, između ostalog, zapisala:

„Na ovoj izložbi zastupljeni su ulja na platnu, grafike i kombinovane tehnike. Težište je stavljeno na grafički opus u kojem je osobena interpretacija Milke Vujović pokazala ono najsnažnije. Lakoćom ovladavanja tim medijem prepoznala je grafiku u svim njenim modalitetima otvarajući posve nove načine umjetničke izvedbe. Slikarski efekat dopunjuje i obogaćuje slojevitu materiju njenog grafičkog lista, naglašavajući još više osobenosti samoga medija.

Isprepletanje i spoj narativnih s nadrealnim elementima rezultiraće vrlo specifičnom ikonografijom fantazmogoričnih svijetova snažne sugestivnosti, bez obzira na medij. Figurativne projekcije, kao i prikazi lirskih vizija i snoviđenja, stvaraju začudne svijetove u kojima nerijetko komponuje cjelinu od nekoliko manjih zaokruženih kompozicija unutar veće, pridonoseći cjelokupnoj višeslojnosti iščitavanja. Svaki se rad tako igrom formatima, pa i prelaženjem granica samih medija, može promatrati na mikro – i makro nivou pozivajući uvijek iznova na novo tumačenje.

Milkin rad karakterišu neobičnost prostora, perspektivna slojevitost djela, iluzija dubine, kao i različiti postupci komponovanja prostora slike. Na grafičkim listovima i slikama  često se pojavljuje draperija koja služi kao kulisa, iza koje se otvara pogled u daljinu. Čest detalj je ograda od kovanog gvožđa, stolovi i stolice sa metalnim detaljima.

Umjetnica je već dugo zaokupljena slikanjem ženskih figura, nalazeći u njima izazov za pikturalna istraživanja. Ženska figura ili više njih je u prvom planu. Motiv  je polazište da ispituje odnose masa – istih i raznih oblika i uskladi njihov kompozicioni ritam. Grafičko-slikarskim sredstvima gradi svoju mitologiju u kojoj su glavni protagonisti mlade, čulne žene odjevene u vizuelno atraktivnu odjeću gdje se kao aksesoar pojavljuju: čarape, negližei, ešarpe, ljiljani i orhideje, šoljice, čipkane rukavice, cipele. Uprkos njihovoj čulnosti, čak kada su predstavljene koketno, poluobnažene, njihova senzualnost nikada nije agresivna, već je uvijek odmjerena i obojena nekom blagom melanholijom. Figure su orjentisane frontalno, an fas i u profilu. Njihova lica nemaju mimiku, već  gestikulacijom tijela izražavaju osjećanja.

Prizori intimnih prostora i građanske dokolice (ispijanje kafe, ručak ili odmaranje na balkonu) zrače posebnom atmosferom. Pogledi ovih likova nemaju komunikativnost i ostaju zaštićeni unutar vlastite intime. Oni pokazuju svoju fizionomiju, ali ne i oči kao putokaz u sferu koja ostaje samo za njih.“

Mr Milka Vujović  je rođena  je 1965.godine u Podgorici, a već dugi niz godina živi i stvara u Beogradu. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je kasnije i magistrirala na odsjeku grafike. Pored toga što se aktivno bavi slikarstvom i grafikom, zaposlena je na FPU u svojstvu redovnog profesora. Član je ULUS-a od 2006. godine. Imala je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učesnica je brojnih kolektivnih izložbi, a iza nje su značajne nagrade.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20.aprila.