JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” – Održana promocija zbirke kratkih priča Vesne Đukanović


JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” je 15. juna sa početkom u 19 časova organizovala promociju istaknutog prosvjetnog radnika Prijestonice profesora crnogorskog jezika i književnosti Vesne Đukanović. Sala JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” bila je premala da primi sve posjetioce. O knjizi autorke su govorili profesor književnosti mr Svetlana Čabarkapa i književnik i publicista Božidar Proročić dok je moderatorka bila Ksenija Janković koja je pročitala tri priče po izboru autorke.

Božidar Proročić, prof. Vesna Đukanović i mr Svetlana Čabarkapa

Mr Svetlana Čabarkapa je o zbirci kratkih priča ,,Gorčina života” istakla sljedeće: “Knjiga kratkih priča “Gorčina života” Vesne Đukanović otkriva umjetnički svijet slika iz djetinjstva, života na selu, porodični ambijent, neobične sudbine muškaraca i žena. Ovo je knjiga o vremenu koje je čuvalo patrijarhalne običaje i pravila, zablude, predrasude, sujevjerje i strah od sila prirode. Selo o čijim likovima i sudbinama, najčešće tragičnim, govori ova knjiga je nadomak grada i u odnosu sa njim (tamo seljani trguju, liječe se, idu na posao), ali živi kao da je okamenjeno u vremenu i prostoru, čvrsto se držeći tradicionalnog, čak i kad ga ono vuče u propast. U selu koje nije poveliko ogledaju se sve životne nevolje i patnje čovjeka; u njemu žive nesrećne nerotkinje, bezazleni lažovi, vječiti neženje, usamljeni ljudi, neudate žene, udovice i one koje smatraju vješticama, „roguljama“, muškarci od čijih zlih očiju kravama presahne mlijeko, a volovi padnu na koljena, rođeni u „košuljici“, ćutljivi, usamljeni. Izuzetan kvalitet knjige je njen jezik, stari crnogorski jezik cetinjskoga kraja, onaj koji razlikovne i najfinije nijanse pokazuje i dijaloškim pasažima, rečeničnim sklopovima, i arhaičnim izrazima poput: suvomeđa, sić, džada, listra, kotar, posalidžana terasa, pohvalični, tenac, pilež, kao i jotovanim oblicima: śutra, Miśo, koźa staza, priśetio, oćera, pokazujući tako u umjetničkom literarnom djelu puni smisao našega pisma sa 32 slova i snagu i živost jezičke cjelovitosti i bogatstva. Petnaest priča u knjizi „Gorčina života“ obraćaju se čitaocu zanimljivim temama i motivima koji sadrže i izazivaju tugu, saosjećanje, strah, jezu – cijelu skalu emotivnih iskušenja i doživljaja. Iako su junaci knjige i njihove sudbine predstava života jednog crnogorskog sela u prošlosti, svijet poruka umjetničkog djela nadrasta svako usko određenje i prerasta u univerzalnost koju će savremeni čitalac lako prepoznati.”

Književnik i publicista Božidar Proročić je o zbirci kratkih priča ,,Gorčina života” istakao sljedeće: ,,Vesna  Đukanović  je sa svojom prvom knjigom pretočila sva iskustva djetinjstva i odrastanja kroz prizmu njene mladosti i viđenje rodnog sela. Njen filigranski rukopis i fotografsko pamćenje posvećeno je ljudima i vremenu koje je, nažalost, nestajalo pod obrisima “nove ere”. Njeni junaci su mještani, seljani, poneki doselljenik koji se silom prilika ili datih okolnosti našao u mjestu pitomine, loze, smokava, po zlatnim snopovima pšenice, raži, kukuruza, ali i drače čije bodlje su njene junake često bole iznutra i ostavile trajne tragove teških sudbina na njihovim licima ali i životima. Životne ispovijesti koje odišu fluidom ličnih osjećanja, pokazuju nam svu snagu autorke koja na jedan poseban prozni način ispisuje priče i živote, često lične i porodične drame.  Autorka u tome fascinantno uspijeva da snagom svojih riječi privuče čitaoca koji će makar u jednoj priči pronaći i svoj zavičaj, ali i glavne protagoniste koji su proživjeli i doživjeli sličnu sudbinu. U njenim pričama se prepliću svjetovi emocija, dešavanja čovjekovih sudbina, patnji i stradanja i kada ljubavi ima, ona bude samo jedna kap u moru stradalnika. Siguram sam da će zbirka kratkih priča „Gorčina života” biti prihvaćena kod čitalaca koji će, makar u jednoj priči, pronaći svoj lični svijet i lični zavičaj kojem se vraćamo kako nam odmiču i godine i životne staze. ”

Na kraju večeri autorka se zahvalila JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” i direktorici Ireni Nenadović svima prisutnima a nakon promocije podijene su brojne knjige sa posvetom autorke čime je završena još jedna uspješna promocija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 6 =