Jubilarna izložba Rajka Todorovića Todora: “Bezimeni ciklus”


U utorak, 08. marta, u Modernoj galeriji, sa početkom u 20h biće upriličeno otvaranje izložbe „Bezimeni ciklus“ Rajka Todorovića Todora povodom pedeset godina stvaralaštva i sedamdeset godina života.

Izložbu realizuju Sekretarijat za kulturu i sport – Glavni grad Podgorica i JU Muzeji i galeriji Podgorice.

Kustoškinja izložbe mr Selma Đečević, zapisala je u uvodnom tekstu kataloga: „Iako ‒ gledajući ove slike ‒ posmatramo gnusobu svijeta u njenom deliričnom i beskonačnom svršetku, za Todorovićevu umjetnost ne možemo kazati da je kontemplativna. Naglašavanjem u teži, ljepljivosti, ljudske osamljenosti i bezrazložnosti zapravo je polazak od čiste subjektivnosti, u kojoj umjetnik sebe izdiže u svojoj samoći. Isticanje ovakvih osobina svijeta upravo je prva akcija. Umjetničko djelovanje i predstavljanje svijeta „bez nade“ nije derivate pesimizma, već stvaralački iskaz optimističke strogosti. U tom dubinskom sloju njegovog kompleksnog likovnog vokabulara pronalazimo radikalnu izmjenu vjerovanja u odnosu na prvi, manifestni iskaz. Posmatrajući sliku, počinjemo da svjedočimo halucinatornoj renesansi osjećanja. Svjedočimo, jednako, moralu akcije i angažovanja koji će nas otrgnuti iz letargične ušuškanosti, opominjućoj sumornosti koja nam neće dozvoliti luksuz „prevarenog sna“ jer tjeskobnost Todorovićeve slike proizilazi iz odgovornosti”.

Rajko Todorović Todor rođen je 21. februara 1952. godine u Jasenovom Polju kod Nikšića. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980. godine, u klasi prof. Radenka Miševića. Studirao poslijediplomske studije 1980/82. godine u klasi prof. Aleksandra Lukovića. Jedan je od osnivača neformalne grupe „Generacija 9“. Član je ULUCG-a od 1982. godine. Od 1983. Do 1990. godine radio je kao glavni scenograf u RTVCG. Od 1995. do 2002. godine je predsjednik ULUCG-a. Za profesora slikanja na FLU na Cetinju izabran je 1997. godine. Član je PEN centra Crne Gore. 1999. godine je izabran za člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, a laureat je i najznačajnije državne nagrade ‒ Trinaestojulske nagrade. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. Dobitnik je Nagrade „19. decembar“ za 2016. godinu.

Do sada je imao 30 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao je nekoliko javnih projekata, od kojih je najpoznatiji „Porto Montenegro“ na stadionu „Dela Vitorio“ u Bariju za Mediteranske igre 1997. godine.

Ciklusi slika: Relacije I i Prizori, Strvine i Zvijeri, Vučji Do, Krnovo, Tera terabilita, Mediteran, Relacije II, Sole mio, Memory, Melanholija, Pogled, Adam i Eva, B52, Ljudi, ljudi, gubilišta i Bezimeni ciklus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × four =