Kastelova knjiga na engleskom objavljena u Latviji

Poznata latvijska izdavačka kuća Omniscriptum Publikum iz Rige koja objavljuje evropske autore i publikacije na engleskom i francuskom jeziku, objavila je izbor iz poezije na engleskom jeziku Neptunes spear (Neptunovo koplje) crnogorskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela u ediciji Muse kao prvu knjigu jednog južnoslovenskog autora.

Zbirku izabrane Kastelove poezije uredila je Irina Vasilkov, prevod pjesama iz ranijeg perioda uradio dr Vladimir Sekulić dok je Kastelove stihove iz novijih knjiga preveo Petre Anten.

U pogovoru ovoj knjizi izdavač je zabilježio sljedeće – Kastel, pjesnik Mediterana, demonstrira bezvremenost diskretno iz razloga što je njegov crnogorski identitet usidren duboko u mediteransko kulturno nasleđe i stoga ova poezija ljubomorno čuva tu istorijsku patinu. Ovaj pjesnik putuje kroz vrijeme i prostore Sredozemlja, obično sam i izvan dogmi i većine. Njegovi lirski subjekti, pa skoro neumoljivo, podređeni su istorijskom ehu. Mi se neprekidno prepoznajemo u ogledalima Kastelovih mora mitološke dubine pobjeđujući vrijeme. Na taj način duhovno sazrijevamo brže i jače u mjeri koliko smo  bliži susretu sa poviješću Mediterana.
Kada zaronimo u prošlost, mit i istorija mogu biti izvor budućnosti na koju ne možemo gledati sa optimizmom. To su mitološke dubine Kastelovog Mediterana
.