KIC Budo Tomović – Autorsko veče Reha Ramčilovića


Autorsko veče književnika iz Petnjice Reha Ramčilovića biće priređeno u petak, 18.februara u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati.

            O književnom stvaralaštvu Ramčilovića govoriće: prof.dr Draško Došljak, recezent knjige, književnik i predsjednik Udruženja književnika i umjetnika “Zenit” Milan Rajović, književnik Veljko Veljović i autor.

             Reho Ramčilović je rođen 1955. godine u Lagatorima, opština Petnjica. Profesor je maternjeg jezika i književnosti više od četiri decenije. Poeziju i prozu je objavljivao u časopisima: Luksemburg, „Damar“ Sarajevo, „Glasnik Bihora“ – Nikšić, zborniku „Mostovi prijateljstva“ „Bihor“ Skoplje i dr. Objavio je studije „Istorijat školstva petnjičkog kraja i biblioteka“ (2000). Autor je knjiga: „Počeci pismenosti Bošnjaka Petnjice“ (2015), „Petnjico, zašto?“ zbirka pjesama (2018), „Drame – zbirka“ (2020), „Pjesme zbirka“ (2020) i zbirke pripovjedaka “Bihorske mjesečine” (2021). U pripremi za štampanje je još jedna Zbirka pjesama, kao i roman sa tematikom iz rodnog kraja. Ramčilović je član Udruženja bošnjačkih pisaca Makedonije. Veoma je aktivan u okviru kulturnih dešavanju svoga kraja. Bio je predsjednik KUD “Bihor”, Petnjica, i u svom mandatu obrađene su četiri koreografije i opremljeno je Društvo sa pet različitih narodnih nošnji. Posebno u tom vremenu je postigao što je predstavljao Crnu Goru na Međunarodnom festivalu u Bursi (Turska), 2011. godine. Aktuelni je predsjednik Pozorišnog društva „Divan” Petnjica, kojeg je i osnovao 2015. godine, kao prvo jedino Društvo takvog sadržaja u Petnjici. U ovom vremenu odrađene su četiri pozorišne predstave, od kojih tri su po tekstu i režiji predsjednika Društva. Nastupao je širom Crne Gore, regiona, Evrope. Učestvovao je i dva puta na Državnom festivalu dramskih amatera Crne Gore (2018, 2021). Živi i stvara u Lagatorima, opština Petnjica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 6 =