KIC “Budo Tomović” – Bogata i raznovrsna promocija umjetničkog stvaralaštva


Brojne renomirane domaće i strane umjetnike Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” ugostiće tokom aprila mjeseca. Repertoar će kao i svih prethodnih mjeseci biti fokusiran na prezentaciji sadržajnog i kvalitetnog kulturno – umjetničkog stvaralaštva.

Muzički program KIC-a biće u znaku manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2024” koja se ove godine održava pod motom “Jazz Colors”. Manifestacija će početi 1. aprila solo koncertom Bojana Zulfikarpašića jednog od najuglednijih evropskih džez pijanista i kompozitora koji će predstaviti novi album „As Is“. Publika će se 17. aprila upoznati i sa aktuelnim albumom ukrajinskog saksofoniste Maksa Kočetova „Altered Feelings“ koji će nastupiti sa svojim beogradskim sastavom i švajcarskim trombonistom Semjuelom Blejzerom.

Premijerno u Crnoj Gori rumunska pijanistkinja Ramona Horvath izvešće kompozicije sa novog albuma „Carmen’s Karma“ u pratnji kontrabasiste Nikolasa Ragoa i bubnjara Antoana Paganotija 20. aprila. Slijedi koncertna promocija novog projekta i albuma „I Dreamed That I Had Done It, I Awoke To Find It True” crnogorskog multiinstrumentaliste i kompozitora Ivana Marovića 29. aprila. Međunarodni dan džeza biće obilježn koncertom nagrađivanog pijaniste i džez kompozitora Lorana Kulondra koji će sa svojim kvintetom gostovati premijerno u Podgorici 30. aprila.

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja i promocije crnogorske tradicije i kulture Folklorni ansambl „Budo Tomović” biće obilježen koncertom koji će biti održan 25. aprila.

Nakon nedavne premijere, predstavu „Jelena Savojska”koju KIC „Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom „Nikola Đurković” iz Kotora i KORIFEJ teatrom iz Kolašina podgorička publika će ponovo moći da pogleda 5. aprila u DODEST-u.

Tribina „Podgoričke priče“ koja iz mjeseca u mjesec predstavlja istaknute Podgoričane 17. aprila ugostiće dramaturga Stefana Boškovića.

Poznate filmske adaptacije književnih klasika biće prikazane od 22. do 24. aprila u okviru revije „Svjetska književnost na filmu“ XII koju tradicionalno organizujemo povodom Svjetskog dana knjige. Trodnevna revija obuhvatiće projekciju filmova „Svijet prema Garpu“ (1982), „Slučajni turista“ (1988) i „U njenim cipelama“ (2005).

U saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore 16. aprila KIC organizuje crnogorsku premijeru igranog filma „Supermarket“ (2023) reditelja Nemanje Bečanovića. 

Na repertoaru revije „Jazz na filmu” od 8. do 10. aprila biće filmovi „Regtajm” (1981), „Još bolji bluz” (1990) i „Dani slave“ (2004).

Književni program KIC-a nastaviće sa predstavljanjem aktulenih književnih izdanja, pa će ljbitelji pisane riječi 2. aprila biti u prilici da se upoznaju sa knjigom Olge Gojnić Borilović „Pero plavog feniksa”, a dan kasnije i sa prvom samostalnom zbirkom poezije Milene Radević pod nazivom „Ekspres lonac”.

KIC će i ove godine biti domaćin svečane dodjele Književne nagrade Dragan Radulović koja će u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada biti upriličena 26. aprila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + three =