KIC Budo Tomović – Ciklus “Džez na filmu”


U okviru filmskog segmenta manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”, tačnije u okviru ciklusa “Džez na filmu” 27. i 28.aprila biće prikazana dva filma u sali Dodest, u 20 sati.

Prvog dana planirana je projekcija dokumentarnog filma “Herbie Hancock: Possibilities“ o Herbiju Henkoku i njegovoj saradnji u studiju sa desetak izuzetnih pop izvođača, koji istražuju neočekivano, poput džez improvizacija.

Film takođe govori o tome kako Henkokov jedinstven pogled na svijet oblikuje kreativno okruženje koje podstiče umjetnike da izađu iz ambijenta lakih očekivanja. Film „Possibilities“ prati Herbija preko godinu i po dana dok sarađuje sa muzičkim ikonama Karlosom Santanom, Stingom, Anđelikom Kiđo, Eni Lenoks i Polom Sajmonom, sa mladim superzvijezdama Kristinom Agilerom, Džonom Majerom, Trejem Anastasiom i Džonijem Lengom, kao i sa novajlijama Džosom Stounom, Raulom Midonom, Dejmijen Rajs i Lisa Hanigan. Rad sa Henkokom im pruža neočekivane i uzvišene muzičke trenutke. Film takođe stavlja Herbijevo novije djelo u kontekst njegove izvanredne muzičke karijere i uključuje rijetko viđene arhivske snimke sa kvintetom Majlsa Dejvisa (1962), i nikada ranije viđene duete Henkoka i saksofoniste Vejna Šortera koji sviraju za mir u Hirošimi i Nagasakiju (2005) na 60. godišnjicu atomskog bombardovanja u Japanu.

Pred projekciju filma Herbi Henkok: Possibilities, o Herbiju Henkoku govoriće reditelj Aleksandar Jovanović. Projekcija se realizuje u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.

Drugog dana, tačnije u četvrtak, 28.aprila biće prikazan francuski igrani film „Đango“ (2017) o životu romsko-francuskog džez gitariste i kompozitora Đanga Rajnharta, koji je režirao Etjen Komar.

Film pripada žanru fikcije i drame. Prikazuje jedno poglavlje u muzičarevom životu i potresna je priča o preživljavanju tokom Drugog svejtskog rata.

Ovaj film se fokusira na dvije stvari: nevjerovatnu Đangovu muziku i progon Roma pod nacističkim režimom. Kada su Đango (koji je postao poznati evropski ljubitelj džeza i “Gypsy Swinga”) i njegov bend „Hot Quintet“ angažovani da naprave turneju i zabavljaju naciste u Njemačkoj, u vrijeme kada su džez, bluz i određeni instrumenti i muzički stilovi bili zabranjeni, Đango odbija da potpiše ugovor i da napravi turneju uz ograničenje stila muzike koju može da izvodi. Zbog toga su, Reda Kateb (Đango) i njegova porodica morali da pobjegnu. Ipak, stalna opasnost, bjekstvo i zvjerstva počinjena nad njegovom porodicom nisu ga mogli natjerati da prestane da svira.

Kada su reditelja Etjena Komara pitali zašto je odabrao Đanga Rajnharta za temu svog rediteljskog prvijenca, Etjen Komar je rekao: „Prije svega, bio je umjetnik, genije svinga. Ovo je takođe period u životu Đanga Reinhardta o kojem većina ljudi malo zna. Fokusirao sam se na ratni period, s obzirom da se uklapao u priču koju sam želio da ispričam: sposobnost muzičara da ostanu u svom svijetu u veoma teškom trenutku istorije, do te mjere da nisu u potpunosti svjesni šta se dešava oko njih. Vidimo da je Đango bio figura koja izaziva podjele. On nije bio heroj; on je samo pokušavao da živi svoju muziku u složenom vremenu.“

Pred projekciju filma “Đango” o Đangu Rajnhardu govoriće muzički pisac Luka Milošević. Projekcija se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 3 =