KIC Budo Tomović – Dan češkog i slovačkog filma


Novija češka i slovačka kinematografska ostvarenja biće prikazana u okviru revije “Dan češkog i slovačkog filma” koju Ambasade Češke i Slovačke Republike organizuju u saradnji sa Kulturno – informativnim centrom “Budo Tomović”.

Revija će početi sa češkom komedijom Buko” (2022)koja će biti prikazanau utorak, 7.novembra, u sali DODEST, od 17 sati.

Film donosi priču o Jarmili (Anna Cónová), koja se nakon što je izgubila muža nalazi u trenutku u kojem mora odlučiti hoće li strpljivo, pokorno “sačekati” ostatak svog života, ili će prkositi očekivanjima onih oko nje i upustiti se u potpuno neočekivanu avanturu. Uprkos dobronamjernim savjetima svoje odrasle djece, ona bira drugu opciju. To je život u vikendici u romantičnoj divljini usred regije Mahovo koju je posebno volio njen suprug. Osim toga, on je njoj testamentom zavještao penzionisanog cirkuskog konja Buka, što na prvi pogled izgleda kao šala, jer se Jarmila plaši konja. Uz pomoć komšija ona odlučuje da se suoči sa situacijom i ubrzo otkriva da bi se upravo sa ovim konjem sreća mogla vratiti u njen život, čak i ako je to u početku izgledalo drugačije.

Istog dana, od 19 sati publika će moći da pogleda slovačku dramu Linija/Čiara” (2017) o tridesetpetogodišnjem Adamu Krajnjaku koji je vođa slovačko – ukrajinske bande koja se bavi švercom cigareta. Međutim, približavanjem ulaska Slovačke u Šengenski prostor, priprema se veliko pooštravanje graničnih kontrola i raste i tenzija između krijumčarskih grupa. Zbog slučajno spriječenog krijumčarenja, Adam nije u stanju da vrati dug moćnom ukrajinskom mafijašu Krulu; štaviše on se protivi njegovim planovima za šverc teških droga. Događaji dobijaju veoma neočekivani preokret, a Adam će morati da pređe granice koje su mu do sada bile tabu.

Nakon projekcije filma Linija/Čiara” (2017) planirana je kratka diskusija o filmu u okviru koje učestvuju rediteljPeter Bebjak i producentkinjaVanda Adamik Hricova.

Filmovi su na nacionalnim jezicima (češki, slovački) sa crnogorskim titlovima.

Ulaz besplatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 4 =