KIC “Budo Tomović” – Izložba “Bajkoliki život/Lupus in fabula”


Prva samostalna izložba radova dr Jelene Mašnić pod nazivom “Bajkoliki život/Lupus in fabula” biće otvorena u petak, 26.marta 2021. godine, u izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović” u 16:30.

              Izložbu će otvoriti prof.dr Lidija Vujačić i moći će da se pogleda do 5.aprila.

              Dr Jelena Mašnić je profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a u stručnoj djelatnosti ostvaruje saradnju sa brojnim obrazovnim, kulturnim i privrednim organizacijama. Učestvovala je na raznovrsnim stručnim i naučnim konferencijama nacionalnog i međunarodnog karaktera, a u naučnom radu, najčešće, realizovala istraživanja fenomena u oblasti obrazovanja i socijalizacije. Talenat i radoznalost prema likovnom izražavanju javnosti pokazuje u ranom djetinjstvu kada na svjetskom takmičenju u Japanu osvaja drugo mjesto. Zbog brojnih interesovanja vezanih za rad sa ljudima opredjeljuje se za profesiju psihologa, u čemu vidi najdragocjenije područje da ispolji sebe i neposrednije pruži podršku drugima.

               Već dugi niz godina radi na programima edukovanja osoba sa invaliditetom namijenjenih ostvarivanju njihovih karijernih ciljeva i unapređivanja profesionalnih vještina; organizuje psihološke tribine i radionice posvećene kreiranju sigurnijeg okruženja za rast i razvoj djece i omladine. U želji da afirmiše upotrebu crteža kao projektivne tehnike u vaspitno-obrazovnoj djelatnosti, dr Mašnić je osmislila program obuke pod nazivom „Psihološke poruke dječijeg crteža” koji je akreditovao Zavod za školstvo Crne Gore, a koji je namijenjen prosvjetno pedagoškom kadru u postupcima sagledavanja razvojnog statusa djece, njihovih potreba i očekivanja.

              Ova prva samostalna likovna izložba je ujedno i čin ohrabrivanja svih onih koji su doživjeli duboka traumatska iskustva, da izazove nadjačavaju svojim unutrašnjim predispozicijama, da u tom postupku koriste resurse slikarstva (ili drugog umjetničkog izražaja) u terapijske svrhe. Jelena Mašnić ovu izložbu posvećuje svom ocu Đorđiju i bratu Vuku koji su tragično izgubili živote.

             “Zoomorfni motivi na slikama Jelene Mašnić svoje ishodište imaju u bajkama, ali i u imaginaciji “prave” stvarnosti koju autorka romansira, u želji da oplemeni svijet oko sebe. Ona akcentuje simbiozu čovjeka i prirode prikazujući životinjske likove sa ljudskim osobinama i obrnuto, ono tzv. animalno u ljudima i ostavlja posmatraču da zamišlja, i na neki način da sam kreira, dalji tok priče i odnosa tj. podrazumijevajući suživot između svih živih bića na zajedničkoj planeti. Jelenine slike, rađene u tehnici akril na platnu, nose kako vedrinu tako i tugu ne samo zato što su na platnu lijepo raspoređene efektne boje i znalački potezi četkice, već što iz njih provijava slikarkina plemenita duša i snažna emocija koja je jednako “obojila” svako njeno platno. Njena umjetnost je i snažan bol, ljubav i sjećanje na njene najdraže.” prof.dr Lidija Vujačić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 8 =