KIC Budo Tomović – Književno veče Desanke Jauković


Književno veče sa Desankom Jauković, pjesnikinjom i profesoricom italijanskog jezika i književnosti, biće oraganizovano u okviru informativno – edukativnog programa KIC-a “Budo Tomović” u utorak, 29. marta, u Multimedijanloj sali, sa početkom u 19 sati.

             Sa autorkom će razgovarati Valentina Knežević.

              Desanka Jauković rođena je 1994. godine u Nikšiću, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Osnovne, specijalističke i magistarske studije iz oblasti italijanske književnosti završila je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost. Piše poeziju na italijanskom jeziku još od osnovne škole, a pjesme su joj objavljene u raznim italijanskim književnim časopisima i antologijama (Crocevia, Destrutturalista, Nosside, Euterpe, Castello di Duino, Poete del Mediterraneo), kao i u Hrvatskoj (Galeotto) i Srbiji (Enheduana). Dobitnica je prve nagrade na međunarodnom poetskom konkursu Il Parnaso u sekciji za eksperimentalnu destruktralističku poeziju.

              Pored pisanja poezije na italijanskom jeziku bavi se i prevođenjem italijanskih pjesnika na crnogorski jezik, kao i naših pjesnika na italijanski. Saradnica je u nastavi na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću i doktorantkinja iz oblasti italijanske književnosti na Sveučilištu u Zadru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 5 =