KIC Budo Tomović – Koncert flautiskinje Petre Lekić


Koncert flautistkinje Petre Lekić iz Bara, studentkinje četvrte godine Muzičke akademije u Beču biće održan u okviru ciklusa “Mladi talenti” u srijedu, 29.decembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

Na programu prvog dijela koncerta je flautski solistički repertoar: Fantazija br.12 u g-molu Georga Filipa Telemana, Sonata Undine Karla Rajnke i Balada Franka Martina, koji će Petra Lekić izvesti u saradnji s pijanistom Oleksijem Molčanovim. U drugom dijelu koncerta izvešće Klavirski trio op. 49 br.1. Feliksa Mendelsona u saradnji sa svojim kolegama-gostima, pijanistkinjom Vladanom Perović i violončelistom Kostom Popovićem.

FlautistkinjaPetra Lekić je sa sedam godina započela svoje muzičko obrazovanje u Osnovnoj školi “Petar II Petrović Njegoš” u Baru, u klasi Biljane Dedić. U tom periodu osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima. Srednju školu započela je u Muzičkoj školi za talente “Andre Navara” u Podgorici, u klasi pomenute nastavnice, a zatim nastavila u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, u klasi Borisa Nikčevića. Tokom tog dijela školovanja osvajala je brojne nagrade na takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Italiji i Holandiji. Sa 17 godina primljena je na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču, gdje trenutno studira IV godinu flaute, koncertni smjer, u klasi prof. Ting-Wei Chen. Tokom studija u Beču bila je u klasi prof. Hansgeorg Schmeiser i prof. Karin Bonelli. Sviranje na flauti je usavršavala kod mnogih uglednih umjetnika kao što su: Paolo Taballione, Gisele Masheyaki-Beer, Dejan Gavrić, Felix Renggli, Hansgeorg Schmeiser, Žana Lekić, Marina Nenadović i dr.

Više puta je učestvovala na KIC-ovom Ljetnjem kampu za kamernu muziku, i nastupala na završnim koncertima u okviru kamernih ansambala i orkestra. Takođe je nastupala više puta sa orkestrom muzičkog udruženja uSankt Peltenu u Austriji. 

Ovo je njen drugi koncert u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” u okviru kojeg će se predstaviti kao solista i kamerna muzičarka, u ansamblu klavirski trio sa kolegama pijanistkinjom Vladanom Perović i violončelistom Kostom Popovićem, koji su prethodnih godina takođe nastupali u okviru popularnog ciklusa čiji je cilj da promoviše mlade talentovane muzičare iz naše sredine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 8 =