KIC Budo Tomović – Koncert makednoske pijanistkinje Eme Popivoda


Istaknuta makedonska koncertna pijanistkinja Ema Popivoda prepoznatljiva po autentičnom stilu izvođenja i neobičnom repertoaru predstaviće se podgoričkoj publici koncertom pod nazivom „Makednoska nokturna“ u utorak, 17.maja, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati.

U okviru koncerta biće izvedeno 12 kompozicija makedonskog autora Dimitrija Bužarovskog, koje su zasnovane na makedonskim narodnim temama. Iako su kompozicije pisane u klavirskom stilu Šopena i Lista, muzika je ipak razumljiva i lako prihvatljiva za slušanje zbog prepoznatljivih tema makedonskih narodnih pjesama: Zajdi zajdi, Dali pametiš Milice, Kaleš Anѓa, Jovano Jovanke, Ne si go prodavaj Koljo čiflikot, Despia, More sokol pie, Šeќerna, Vo vlaškoto maalo, Trnuško itd.

Ema Popivoda je priznata makedonska koncertna pijanistkinja i vanredna profesorka klavira u svojoj zemlji. Popivoda je svoj talenat pokazala još kao mala. Završila je doktorske studije iz klavirske izvedbe sa najvećom ocjenom u klasi. Međunarodno aktivna, ova mlada pijanistkinja učestvovala je na “Ljetnjoj akademiji Mozarteum” u Salcburgu u Austriji i “Dartington akademiji” u Devonu u Velikoj Britaniji. Ema je tokom karijere održala veliki broj koncerata, a njen poseban stil izvođenja, u kombinaciji sa njenim neobičnim repertoarom, u okviru kojeg često miješa savremene kompozitore iz njene domovine sa djelima romantičara i klasika odvaja je od ostalih. Posvećena je i kamernoj muzici, pa zbog toga često nastupa na najprestižnijim festivalima i kulturnim događajima sa širokim spektrom muzičkih saradnika. Uporedo sa karijerom klasične pijanistkinje, istovremeno je učestvovala u eksperimentalnom projektu fusion muzike. Popivoda je 2015. godine bila solista Orchestra regional de Cannes, u Nici, u Francuskoj, izvodeći koncert za klavirski orkestar i DJ, sa svjetski poznatim producentom Derikom Maiom. Njen najnoviji projekat “Akustična elektronika” u kome se usvajaju svjetski poznati elektronski hitovi za klavir i bubnjeve muzički kritičari u Austriji, Hrvatskoj i Crnoj Gori ocijenili su kao jedinstven, inspirativan i osvježavajući. Ema je takođe predstavljala Makedoniju kao član svjetske mreže lidera “Globalni mostovi” kao mladi kulturni lider. U svojoj domovini odlikovao ju je predsjednik Sjeverne Republike Makedonije Đorđe Ivanov kao lidera u oblasti kulture i umjetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − five =