KIC Budo Tomović – Koncert violončeliste Sarija Šaćirija


Prvi solistički koncert mladog crnogorskog violončeliste Sarija Šaćirija biće održan u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” u petak, 9.aprila 2021. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 17 sati.

             Na programu su djela Johana Sebastijana Baha (I Svita za solo violončelo), Johanesa Bramsa (Sonata br. 1, op. 38) i Petra Iljiča Čajkovskog (Hiroviti komad). Dio programa izvešće uz klavirsku saradnju prof. Alekseja Molčanova (Brams i Čajkovski).

              Sari Šaćiri (2001) rođen je u Podgorici, gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”” u klasi Mladena Popovića. Prošle godine upisao je Muzičku akademiju na Cetinju, trenutno je na prvoj godini studija u klasi profesora M. Popovića.

               Tokom školovanja je osvajao brojne nagrade na nacionalnim i regionalim takmičenjima mladih muzičara. Od 2016. godine, redovno pohađa Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim Koritima, gdje je radio sa violončelistima, dirigentima i pijanistima: Aleksandar Latković, Eva Fajt, Dmitrij Prokofiev, Tomas Post, Anton Martinov, Nataša Popović, i dr. Tokom 2016. i 2017. godine pohađao je majstorske kurseve u Prizrenu, i nakon položene audicije nastavio dalje usavršavanje na majstorskim kursevima u Forliu u Italiji. Tamo je 2017. učestvovao u radu orkestra, kao vođa sekcije violončela, pod upravom dirigenta Igora Bušerinija. Sljedeće 2018. godine, Sari je kao predstavnik Crne Gore pozvan da učestvuje u radu seksteta “ArtLink Western Balkan Sextet”. Sa ovim ansamblom je nastupao na internaconalnom skupu “Youth for Peace – 100 Years after World War I, Ideas for Peace” u ambasadi Republike Njemačke u Beogradu i na festivalu “Wonderfeel” u Holandiji. Takođe je član “ArtLink Orchestra” sa kojim je nastupao na događajima kao što su festival “Zmajeve dečije igre” u Novom Sadu, Dan državnosti Češke Repubilke u Ambasadi Češke Republike u Beogradu i dr. Učestvovao je u projektu “Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije” pod dirigentskom palicom Danijela Glinera 2016. godine, kao i u mjuziklu “Poruka sa Saturna” pod vođstvom autora Ilaja Jamina 2017. godine. Kao član klavirskog trija održao je koncert u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”. Pohađao je “Brisighella Summer Music Academy” (BSMA) 2020. godine.

              Sviranje na violončelu je usavršavao u radu s umjetnicima: Dmitrij Prokofiev, Dragan Đorđević Suzuki, Sebastiano Severi, Jan Kalinovski, Rajnhard Armleder, Džefri Noel Lastrapes, Vardan Gasparjan, Mauro Valli, Ališa Silverstin, Karmen Maria Elena Gonzalez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + 18 =