KIC “Budo Tomović” – Mali koncert kamerne muzike


Povodom svjetskog vikenda kamerne muzike “Worldwide Play-In Weekend” KIC Budo Tomović organizuje “Mali koncert kamerne muzike”, koji će biti prikazan online (putem Youtube kanala – budo tomovic) u subotu, 20. marta 2021. godine, sa početkom u 18 sati.

               Koncert će izvesti članovi kvinteta Stretto iz Podgorice. Na programu koncerta je muzika Antonjina Dvoržaka: Terceto za gudački trio i drugi klavirski kvintet op. 81. Ansambl Stretto čine pijanistkinja Milena Nikočević, ujedno i profesorica klavira i violinisti Eleonora Vujović i Milena Mitrić, violista Petar Obradović i violončelistkinja Ana Zakrajšek, – članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

                Worldwide Play-In je godišnja globalna proslava sviranja kamerne muzike i odvija se obično tokom prvog vikenda u martu. Taj neobični program inicirala je mreža za kamernu muziku ACMP (Advanced Chamber Music Players) sa sjedištem u Njujorku, koja je aktivna već 70 godina i broji preko 2.500 članova širom svijeta. Svjetski Play-In Ima za cilj da okupi u isto vrijeme muzičare iz cijelog svijeta, da sviraju u okviru manjih ili većih kamernih ansambala – u toplini svog doma ili na javnim mjestima, poput škola, galerija, koncertnih sala i drugih mjesta gdje je to moguće. Ove godine, zbog pandemije COVID 19 Play-in se održava trećeg vikenda marta, i uglavnom online. Tehnologija je omogućila da se muzičari sastaju u realnom vremenu posredstvom novih muzičkih programa poput “JamKazam”, “Jamulus”, “Sonobus”, koji ACMP promoviše svojim članovima u Americi i širom svijeta, kako bi muzičari koji su “zaključani” tokom pandemije mogli da nastave da sviraju zajedno i upoznaju kolege iz drugih sredina. Potrebno je izvjesno poznavanje tehnologija i navedenih novih programa da bi se muzičari mogli virtuelno susresti i svirati zajedno.

                Ove godine, zahvaljujući mogućnosti javnog izvođenja i snimanja koncerta pružamo mogućnost našoj i široj publici da uživa u kamernom muziciranju ansambla Stretto, zahvaljujući prikazivanju putem Interneta (Youtube). “Mali koncert kamerne muzike” je snimljen u velikoj sali KIC-a.

             Podsjećamo da smo prethodnih godina ACMP Worldwide Play-In obilježavali u okviru spontanih dnevniih muzičkih sesija i koncerata u prostorima poput Galerije Atlas capital centra, Hard Rok Kafea, Muzičkoj školi Vasa Pavić, DODEST-u, Galerije Risto Stijović.

             Mreža za kamernu muziku ACMP omogućava svojim članovima poznanstvo sa muzičarima sličnih afiniteta širom svijeta, dobijanje besplatnih partitura određenih muzičkih djela savremenih kompozitora, godišnjieg informatora o  svjetskim događajima – festivalima i radionicma kamerne muzike, i edukativnih video snimaka majstorskih časova uživo, grant za učenje kod kuće, niz popusta pri onlajn kupovini nota, časopisa, instrumenata i muzičke opreme i njihovo osiguranje, kod uglednih svjetskih muzičkih kompanija , itd.

             Za izvođenje kamerne muzike u okviru “Worldwide Play-In” članstvo u ovoj organizaciji nije uslov muzičarima – već isključivo njihova dobra volja da sviraju zajedno i tako sebi i drugima učine život ljepšim i sardžajnijim, i da jednog martovskog vikenda svijet vibrira u sazvučjima kamerne muzike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 8 =