KIC “Budo Tomović” – Novija dramska književnost i savremeni dramski pisci u Crnoj Gori

 

 

             Program posvećen novijoj dramskoj književnosti i savremenim dramskim piscima u Crnoj Gori organizovaćemo u okviru KIC-ovog ciklusa “Savremena crnogorska književnost” u petak, 24.februara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

            Gosti će biti pisci Bojana MijovićVasko Raičević i Aleksandar Radunović Popaj, sa kojima će razgovor o savremenoj crnogorskoj dramskoj književnosti, ulozi i položaju naših dramatičara danas, voditi publicista i novinar Vanja Kovačević. Kao ilustraciju rada autora, publika će biti u prilici da pogleda inserte iz njihovih postavljenih komada.

            Aleksandar Radunović Popaj je rođen 1971. godine na Cetinju. Osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Trenutno pohađa master akademske studije na FDU u Beogradu, odsjek  dramaturgija. Član je grupa „Perper“ i „The Books of knjige“. Radio je muziku za sedamnaest pozorišnih predstava. Sa grupom „Perper“ je objavio sedam CD-a, a sa „The Books Of Knjige“ jedan. Nedavno je iz štampe, izašao njegov drugi samostalni album instrumentalne muzike „Muzika za pozorište“. Uz ostale članove grupe „The Books of Knjige“, od 1995. godine na podgoričkom radiju Antena M, radi kao voditelj jedne od najslušanijih emisija u regionu. 

             Bojana Mijović (1978) pripada prvoj generaciji svršenih dramaturga cetinjskog FDU-a, na kojem je završila i postdiplomske specijalističke akademske studije. Trenutno je student master studija na FDU u Beogradu. Osim drama, piše poeziju i kolumne, a do sada je objavila i nekoliko naučnih radova u stručnim časopisima. Njene drame: Lasice, Cvrčak i mravi, Pink Panter opet napada, kao i dramatizacija romana Uspavanka za Vuka Ničijeg, nakon inscenacija doživjele su zapažen uspjeh. Mijović je u CNP-u bila dva puta angažovana kao dramaturg i saradnik na dramaturgiji poznatih naslova: Orestes. In. Peace (2015) – Jeton Neziraj, i Gorski vijenac (2011) – Petar P. Njegoš. Radi kao saradnik u nastavi na predmetu dramaturgija, na FDU na Cetinju.

             Vasko Raičević je rođen 1979. u Podgorici. Osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio je na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Trenutno je na master akademskim studijama na beogradskom FDU. Njegova drama Dobra smrt postavljena je u CNP-u, kao i u Rusiji, u pozorištima u Toboljsku i u Rostovu na Donu. Komad Put u otadžbinu objavio je u časopisu Ars. Sa komadom Kalina proces pobijedio je na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. Koautor je komada Poglavlja 23 i 24, izvedenog u okviru festivala FIAT u Podgorici. Dramski tekst Kuća za rušenje izveden u okviru projekta 19. decembar – dan poslije. Komad Galeb 1993 izveden u okviru projekta Hronika Galeb. Drame su mu prevođene na engleski, ruski, slovenački i poljski jezik. Knjiga Drame objavljena je u izdanju OKF i CDNK (2015). Bio je dramaturg na nekoliko pozorišnih komada. Kratke priče objavljivao je u časopisu Ars. Trenutno je asistent na predmetu Antička književnost na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =